Fem tips för en brandsäker jul
2018-11-30
Sanna McKinnon

Mitt i allt julmys med adventsljusstakar och knäckbakande är det kanske tråkigt att fundera på brandsäkerheten, men ack så viktigt! Med några säkerhetsåtgärder går det att minska brandrisken ordentligt.

Använd bara spisen när du är vid spisen

...sedan stänger du av den. En av de absolut vanligaste brandstartarna runt jul är just spisar som lämnats igång. Ropar barnen? Ringer det på dörren? Stäng av spisen. Se även till att ha en fungerande brandstartare, det är en oerhört billig livförsäkring. Du testar brandstartarens funktion genom att trycka på testknappen.

Släck ljusen!

Statistik visar att 4 av 10 bränder i bostäder, orsakade av levande ljus, inträffar i december. Det finns några enkla knep för att minska brandrisken: Lämna aldrig barn själva med levande ljus, lämna inte ett rum med levande ljus och sätt upp en lapp på dörren som påminner om att släcka ljus. En annan smart idé är att strunta i levande värmeljus och istället satsa på små elektriska ljus. Något annat att tänka på är vilket material man har i exempelvis adventsljusstaken. Många har mossa i botten som dekoration - vilket är extremt lättantänt och bör därför undvikas.

Timer på ljusslingan

Har man ljusslingor, exempelvis i en julgran, se till att de är hela och fullt fungerande. Byt ut trasiga lampor på en gång. Ha även gärna en timer på ljusslingan så den inte glöms bort.

En välvattnad julgran

Torra julgranar står också för sin beskärda del av startade bränder - en torr julgran brinner upp på några sekunder. Se därför till att vattna granen ofta, samt att inte ha den för nära element eller kamin.

Var rustad för olyckan

Hur noga man än är finns risken att olyckan är framme ändå. Se därför till att vara rustad för att släcka en brand med en brandsläckare, ha en brandfilt hemma och införskaffa en burnshield hydrogel för mindre brännskador på kroppen.