Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

HLR-utbildning instruktör

Boka vår HLR-utbildning, så ska vi göra dig till en trygg livräddare! Vill du lära dig hjärt-lungräddning på rätt sätt? Hos oss får du en engagerad HLR-instruktör som hjälper dig att bli duktig på hjärtkompressioner och konstgjord andning. Du får även en djupare förståelse för vikten av att utföra HLR med hög kvalitet, vilket är helt avgörande för den drabbades möjlighet att överleva.

Den praktiska träningen gör du på en realistisk övningsdocka där du får återkoppling som hjälper dig att förbättra din teknik och utvecklas. Självklart följer vi Svenska HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning. Dessutom bjuder vi på det där lilla extra. Våra instruktörer har mycket kunskap inom ämnet som de gärna delar med sig av. Vad är viktigt för dig när det gäller att välja leverantör för utbildning i HLR? Så här tycker vi, om du frågar oss:

5 skäl att välja Första hjälpencentrums HLR-utbildning

✔️Riskanalys och anpassat innehåll

När du bokar en utbildning i HLR hos oss tar vi reda på vilka förutsättningar och risker som finns på just din arbetsplats. Eller i ett annat sammanhang, ifall det gäller en HLR-utbildning för bostadsrättsföreningen där du bor eller i en förening där du är aktiv på fritiden. Sedan anpassar vi innehållet efter vad ni behöver.

✔️Ambulanssjuksköterskor bakom utbildningskonceptet

Det är våra erfarna ambulanssjuksköterskor som tagit fram innehållet i HLR-utbildningen. De har både djup kunskap och lång erfarenhet från arbete inom ambulansen och akutsjukvården. Med praktisk erfarenhet av hjärt-lungräddning i skarpt läge vet de vad som krävs för att göra en optimal insats och har många konkreta fall och tips från verkligheten att dela med sig av.

✔️Mer fördjupning och förståelse

Ni får en utbildning med basinformation om hjärt- och -lungräddning, men också med ett fördjupat innehåll. Vi ger dig kunskaper och du lär dig dra egna slutsatser så att du kan agera självständigt utifrån situationen. Fördelen är att du får ett bredare synsätt när du träffar på en livlös person och ställer dig frågor som gör att du kan analysera händelsen. Vad kan ha hänt? Är det här ett hjärtstopp eller finns det andra orsaker till att personen ramlat ihop? Vad gör jag då? Det är det där lilla extra som gör dig till en ännu bättre hjärt-lungräddare.

✔️HLR-dockor i helkropp med QCPR

Under HLR-utbildningen tränar du olika moment på verklighetstrogna övningsdockor i helkroppsstorlek. Dockorna har QCPR-teknik, vilket innebär att de analyserar din hjärt-lungräddning och ger dig en tydlig feedback på vad du behöver förbättra. Du får därmed hjälp att förbättra din teknik och utvecklas. När du har övat några gånger kommer resultatet att bli märkbart bättre och dina chanser att rädda någon som drabbats av hjärtstopp har ökat rejält.

✔️Pedagogisk och engagerad HLR-instruktör

Du får en instruktör som brinner för att lära dig utföra riktigt bra HLR. Våra utbildare lägger stor vikt vid pedagogiken och har skruvat på upplägget i många år för att kunna förklara och visa hjärt- och lungräddning på ett tydligt sätt som gör det lätt att se och förstå. Lite humor brukar vara en uppskattad krydda i våra HLR-utbildningar och vi får ofta höra från kursdeltagare att de lärt sig massor – samtidigt som de hade kul på köpet.


Vad innehåller kursen i HLR?

Du träffar på någon som ligger livlös. Vad har hänt?

 • Bedöm läget! Här får du instruktörens bästa tips från livräddning inom ambulans och akutsjukvård.
 • Risker i omgivningen. Tänk på din egen säkerhet.
 • Lär dig prioritera livsviktiga funktioner på ett enkelt sätt.
 • Olika orsaker till medvetslöshet – vad gör du?
 • Misstänkta skador på nacke och rygg – hur gör du?

Rutiner för sjukdomsfall och att larma 112

 • När ska du ringa 112?
 • Så gör du för att få rätt hjälp så snabbt som möjligt.
 • Beredskap och rutiner hos er på jobbet.
 • Organisera en larmkedja.

Andning och mun till mun-andning

 • Så fungerar andningsvägarna i kroppen.
 • Skillnader mellan andning hos barn och vuxna.
 • Olika orsaker till andningsproblem.
 • Sätta i halsen, olika tillvägagångssätt beroende på om personen är vaken eller medvetslös.
 • Hur hjälper du ett barn som har satt i halsen?
 • Drunkningstillbud: hur kan det se ut och hur agerar du?
 • Mun till mun-metoden på rätt sätt, så undviker du vanliga problem.
 • Minska risken för smitta, olika andningshjälpmedel.
 • Etiska aspekter vid konstgjord andning.

Vad är ett hjärtstopp och hur gör du hjärt-lungräddning?

 • Konstatera och lär dig hantera olika orsaker till hjärtstopp.
 • Så gör du HLR på rätt sätt, undvik vanliga problem.
 • Information om defibrillering för att starta hjärtat.
 • Genomgång och demonstration av hjärtstartare.

Hur är upplägget och målet för HLR-kursen?

Vi startar varje avsnitt med teori och diskussion för att bygga upp kunskap och förståelse. Sedan kommer träningsmomenten där du får öva på det du lärt dig utifrån olika scenarion. På så sätt varvar vi lättsam teori och praktiska övningar under hela utbildningen. Vi lägger även stor vikt vid att skapa en fungerande organisation för hjärt-lungräddning på din arbetsplats. Du får lära dig att hantera hela händelseförloppet vid ett hjärtstopp på ett effektivt sätt. Vi bygger upp teoretiska situationer som kan utspela sig på jobbet eller i den omgivning du befinner dig. Syftet är att övningarna ska vara så nära verkligheten som möjligt.

Efter utbildningen har du grundläggande och fördjupad kunskap i hjärt-lungräddning, utifrån de risker som finns på din arbetsplats eller närmaste omgivning. Du blir förberedd på medvetslöshet, hjärtstopp, andningssvårigheter och andra allvarliga händelser som människor runt dig kan råka ut för.

Vem kan gå en kurs i HLR?

Utbildningen riktar sig till alla som jobbar för eller med människor. Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, när som helst och ju fler som har HLR-utbildning desto större är chansen att vi kan hjälpa varandra. Det krävs alltså inga förkunskaper för att gå en kurs i vuxen-HLR. Vi utbildar på arbetsplatser inom både privat och offentlig verksamhet och kan även hålla kurser för organisationer och föreningar. Geografiskt täcker vi upp större delen av landet och kan med stor sannolikhet komma till ditt område också.

Vad kostar HLR-utbildningen?

Första hjälpencentrum erbjuder anpassade utbildningar för varje kund, stora som små. Vi utbildar grupper och för att få rätt pris som motsvarar era önskemål behöver vi få lite mer information. Fyll gärna i formuläret nedan, så kontaktar vi dig inom kort.

Vad våra kunder säger

 • Det var den bästa HLR utbildning jag har haft genom mina år i kommunen.

  2023-03-30

 • Denna utbildning simulerade verkligheten bättre än tidigare HLR-kurser jag deltagit på.

  2023-05-10

 • Mycket komplett och givande HLR- och första hjälpenkurs. Bra praktiska moment. Känner mig mycket tryggare och kunnigare att hjälpa om olyckan skulle vara framme.

  2023-05-05

Vill du boka utbildning eller göra en prisförfrågan?