Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

En brandsäker jul

Mitt i allt julmys med adventsljusstakar och knäckkok är det kanske tråkigt att fundera på brandsäkerhet. Men ack så viktigt! Med några säkerhetsåtgärder går det att minska brandrisken ordentligt och se till att julen blir brandsäker.

Stå kvar vid spisen så länge du använder den

… sedan stänger du av den! En av de absolut vanligaste brandstartarna runt jul är just spisar som lämnats igång. Ropar barnen? Ringer det på dörren? Stäng av spisen. Se även till att ha en fungerande brandvarnare, det är en oerhört billig livförsäkring. Du testar brandvarnarens funktion genom att trycka på testknappen.

Släck ljusen!

Statistik visar att 4 av 10 bränder i bostäder, orsakade av levande ljus, inträffar i december. Det finns några enkla knep för att minska brandrisken:

  • Lämna aldrig barn själva med levande ljus.
  • Lämna inte ett rum med levande ljus.
  • En bra regel är att den som tänder ljuset också är den som släcker!
  • Sätt upp en lapp på dörren som påminner om att släcka ljus.
  • En annan smart idé är att strunta i levande värmeljus och istället satsa på små elektriska ljus.
  • Tänk på vilket material du har i exempelvis adventsljusstaken. Många har mossa i botten som dekoration. Det är extremt lättantänt och bör därför undvikas.

Timer på ljusslingan

Har du ljusslingor, exempelvis i en julgran? Se till så att den är hel och fullt fungerande. Byt ut trasiga lampor på en gång. Ha även gärna en timer på ljusslingan så den inte glöms bort.

En välvattnad julgran

Torra julgranar står också för sin beskärda del av startade bränder. En torr julgran brinner upp på några sekunder! Se därför till att vattna granen ofta, samt att inte ha den för nära element eller kamin.

Var rustad för olyckan

Hur noga man än är finns ändå risken att olyckan är framme. Det som inte får hända händer och det börjar brinna hemma. Se därför till att vara rustad på flera sätt:

  • Skaffa en effektiv brandsläckare – och kanske fler om du har en stor bostad.
  • Sätt upp en brandfilt exempelvis i köket eller vid braskaminen.
  • Se till att ha ett bra brännskadegel hemma till mindre brännskador på kroppen. Vi rekommenderar Burnshield brännskadespray som både kyler och påskyndar läkning. För stora och allvarliga brännskador behöver du givetvis uppsöka vård.

Läs mer om Burnshield brännskadespray

Ytterligare ett tips för en brandsäker jul är att gå igenom webbutbildningen hos Brandskyddföreningen: Brandsäkerhet i hemmet – Webbutbildning