Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

Drönare hjälpte till vid hjärtstopp

Nu har en drönare hjälpt till vid ett hjärtstopp, på riktigt. Det var i mitten av december som Mustafa Ali praktiskt taget fick hjälp från ovan. Det började när han på väg till jobbet, uppmärksammade genom bilrutan att en man låg på marken utanför sitt hus.  Mustafa, som är ST-läkare vid Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan, visste vad han skulle göra. Det var bråttom och när han konstaterat att mannen saknade puls påbörjade han omedelbart hjärt-lungräddning. Samtidigt bad han den närvarande kvinnan att larma 112 om ett hjärtstopp. Sedan dröjde det bara någon minut tills en drönare kom surrande med en hjärtstartare. – Det lät konstigt i luften, berättar Mustafa som fick besked om att drönaren kom med en hjärtstartare. Med hjälp av hjärtstartaren kunde Mustafa och ambulanspersonalen som anlände senare, få igång mannens hjärta igen.

Vill du höra Mustafas egen berättelse kan du lyssna på intervjun som Sveriges Radio har gjort. Eller om du hellre vill läsa om den, på Västra Götalandsregionen hemsida.

Det här var första gången i både Sverige och utomlands som en drönare hjälpte till vid hjärtstopp. Vi har nyfiket följt försöken att använda drönare för att snabbt få fram hjärtstartare till hjärtstopp och har skrivit om projektet tidigare: Drönare med hjärtstartare larmas ut. Pilotstudien föll väl ut fick vi veta i augusti: Drönare kan transportera hjärtstartare till misstänkta hjärtstopp.

Det är en positiv nyhet att drönare kan vara ett komplement till ambulanser som fastnar i tät trafik. Vi på Första hjälpencentrum tycker att det också är bra om hjärtstartare blir vanligare ute i samhället. Idag finns de oftast i offentliga miljöer, som köpcentrum, idrottshallar, arbetsplatser med mera. I bostadsområden är det än så länge mer ovanligt att det finns tillgång till hjärtstartare.