Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

Vanliga frågor

Vanliga frågor

Det är väldigt ovanligt med hjärtstopp på barn. Oftast är problemet med barn att de får luftvägsstopp för att de sätter i halsen eller råkar ut för drunkningsolyckor. Hjärt- lungräddning på barn är därför lite annorlunda jämfört med vuxna. Det går att använda elektroderna även på barn, om inga andra finns till hands. Är du intresserad av att lära dig mer om hjärtlungräddning inriktat på barn erbjuder vi utbildning i ämnet. Du kan läsa mer om utbildningen under "Utbildningar" i toppmenyn eller via länken: Utbildning Barn-HLR Du kan läsa mer om hjärtstopp hos barn på HLR-rådets webbplats: Länk till HLR-rådet.  
Det som händer om du inte byter ut elektroderna ökar risken att de inte går att använda vid ett hjärtstopp. Klistret på elektroden får inte torka ihop. När de torkar så fall fäster de inte på kroppen och då leder de inte ström som de ska.
Hjärtstartaren brukar larma och meddela att när det är dags att byta ut elektroderna. Om du köpt hjärtstartare av oss så har vi också uppgifterna i ett register hos oss. Då kommer vi kontakta dig i god tid innan det är dags.
Det vanligaste är med två års mellanrum. Men beroende på vilket fabrikat det är på hjärtstartaren så kan det variera. När du köper en hjärtstartare av oss brukar vi höra av oss när det börjar bli dags att byta elektroder och batterier. Har du använt elektroderna, till exempel för att någon fått ett hjärtstopp, så behöver du köpa nya elektroder. Du hittar vårt urval av elektroder i webbshopen. Länk till vår webbshop. Hittar du inte det du söker får du gärna slå oss en signal på 021-448 1010 eller mejla på info@fhcentrum.se.
Ambulanserna är utrustade med hjärtstartare. Dock har väntetiden på en ambulans ökat i Sverige. I genomsnitt tar det 18 minuter för en ambulans att komma till ett hjärtstopp. Läs mer på SOS Alarms webbplats: Länk till SOS Alarm/Ambulansprioritering och dirigering. Chanserna att överleva ökar om du snabbt sätter in hjärt-lungräddning och försök att gå igång hjärtat med hjärtstartare. Vid hjärtstopp utanför sjukhus kan det göra stor skillnad om det finns folk nära som kan hjärt- lungräddning och har tillgång till hjärtstartare. Du kan läsa mer om våra hjärtstartare i webbshoppen. Länk till vår webbshop.
Svaret är ja! När du gör hjärtkompressioner och inandningar på en person med hjärtstopp så ser du till att hjärnan får syre. Utan HLR minskar chanserna både att överleva och att överleva utan hjärnskador.  
De flesta hjärtstartare är utformade för att användas av allmänheten och har enkla instruktioner för användning. Men det är alltid bäst att ha grundläggande kunskaper om hur man använder en hjärtstartare. Det är viktigt att tänka på att enbart en hjärtstartare inte räcker. Personen med hjärtstopp behöver också hjärt-lungräddning (HLR) för att förse hjärnan med syre under tiden. Vill du lära dig mer om hjärtstartare har vi samlat ett par länkar som kan vara av intresse:
En hjärtstartare har en livslängd på ungefär tio år. För att den ska fungera är det viktigt att regelbundet kontrollera enheten och byta ut batterierna och elektroderna när de når utgångsdatumet eller när hjärtstartaren säger till att det är dags. Följ rekommendationerna du fått av tillverkaren eller där du köpte hjärtstartaren. Du hittar våra hjärtstartare och tillbehör i webbutiken: Länk till webbutiken.
På en hjärtstartare sitter det två elektroder som man fäster på patientens bröstkorg. Hjärtstartaren analyserar sedan hjärtats rytm och ger också instruktioner till användaren om hur denne ska agera. Genom en elektrisk stöt till hjärtat försöker man återställa normal hjärtrytm hos den drabbade.
Det finns både halvautomatiska och helt automatiska hjärtstartare. Skillnaden är att det är användaren som trycker på en knapp för att leverera stöten på en halvautomatisk hjärtstartare, medan en helautomatisk hjärtstartare levererar stöten automatiskt. Ibland frågar kunder efter helautomatiska hjärtstartare. Vi råder alltid den som ska köpa en hjärtstartare att välja en halvautomatisk hjärtstartare. Fördelen är att du kan kontrollera att du själv eller någon annan inte har kroppskontakt med patienten när stöten kommer. Kort sagt, den halvautomatiska är säkrare och minskar risken för att någon av hjälparna ska få ström i sig. Båda typerna av startare analyserar den elektriska aktiviteten i hjärtat och meddelar när det är lämpligt att defibrillera.
Om en hjärtstartaren inte verkar fungera i skarpt läge, kontrollera att elektroderna sitter fast ordentligt på patienten och att batteriet är fulladdat. Det kan vara bra att känna till att en hjärtstartare inte alltid rekommenderar defibrillering – det beror på om det finns elektrisk aktivitet i hjärtat eller inte. Ibland blir det en missuppfattning och man tror att hjärtstartaren har varit trasig när den inte defibrillerat.
Vi får ibland frågor om våra tourniqueter är testade av en oberoende aktör och som vi kan hänvisa till. De finns inte med i något sådant test. Däremot så de är använda i skarpt läge. Vi har sålt många tourniqueter avsedda för Ukraina och vi har fått rapporter om att de räddat livet på soldater där.  Vår vision är att alla människor ska få rätt hjälp vid skador. Därför är vi måna om att sälja utrustning som vi vet håller måttet. De tourniqueter vi säljer är inget undantag. Våra medarbetare med erfarenhet av akutsjukvård gjort en bedömning av funktion och kvalitet på tourniqueterna. Här finns vår tourniquet i webbutiken: Tourniquet
Riskerna på vägen är stora och när du är ute och kör behöver du vara extra rustad. Tänk på att det inte är antalet artiklar i en första hjälpenväska som avgör om den är någonting att ha. Det gäller att ha rätt saker med sig och inte tjugo säkerhetsnålar. Det här är bra att ha i en första hjälpen-väska till bilen:
  • Reflexväst - du ska alltid tänka på din egen säkerhet innan du hjälper skadade. Se till att du syns!
  • Rejäl klädsax - som klarar att klippa upp kläder eller ett motorcykelställ. Det behövs för att kunna lägga förband när eller för att komma åt bröstkorgen så du kan ge hjärt-lungräddning.
  • Andningsskydd -  sänker tröskeln för att våga göra inblåsningar på en person med hjärtstopp. Minskar risken att du kommer i kontakt med blod eller maginnehåll från den skadade personen
  • Kräkpåsar - kan rädda både bilresan och bilens interiör när passagerare blir åksjuka
  • Räddningsfilt - för att skydda en skadad person från kyla
  • Lindor och kompresser så att du kan göra både täckförband och lägga tryckförband. Gärna skumförband som fäster i sig självt
  • Sårtvättare, plåster  och pincett - till att göra rent och pyssla om mindre sår
  • Druvsocker som Dextrosol är bra att ha för att hjälpa en diabetiker som fått blodsockerfall
    Proaids första hjälpen-väska till bilen finns i vår webbutik Funderar du på hur man väljer bland första hjälpen-väskor och vad man ska tänka på? Du kan läsa våra experttips här: Att välja första hjälpen-väska    
Innehållet i ett grundläggande första hjälpen-kit är tänkt att passa för mindre sår och skador och bör bestå av de mest nödvändiga produkterna. Till exempel: Du hittar flera olika typer av första hjälpen-kit och väskor i vår webbutik. Länk till vår webbutik.