Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

Nederländerna har flest överlevare av hjärtstopp

Av alla som får hjärtstopp utanför sjukhus i Nederländerna överlever cirka 23 %. I Sverige ligger motsvarande siffra på cirka 5 %. Hur kan skillnaden vara så stor? Ja dels är landet betydligt mer tätbefolkat, vilket gör att det aldrig är långt till närmaste hjärtstartare. Dessutom har man sedan långt tillbaka satsat på att lära gemene man att rädda liv.

I Nederländerna började kunskaper inom hjärt-lungräddning (HLR) spridas förhållandevis tidigt. Redan 1767 bildades en stiftelse som syftade till att rädda personer som hade drabbats av drunkningstillbud. Med alla kanaler i landet var drunkning en vanlig dödsorsak. Livräddare fick medaljer och satsningen på HLR blev förhållandevis stor. Stiftelsen finns fortfarande kvar och är ett tydligt tecken på nederländarnas intresse för att jobba förebyggande med livräddning och att engagera medborgarna i arbetet.

Larm, utbildade medborgare och hjärtstartare räddar liv

Idag finns ett landsomfattande ”community response”-system i Nederländerna där utbildade medborgare får ett alarm när någon i närheten har fått ett hjärtstopp. De viktigaste delarna i systemet är tillgängliga utbildade medborgare, hjärtstartare i närheten och ett system som meddelar dessa utbildade personer från sändningscentralen. Systemet har lett till att Nederländerna blivit det land i Europa med flest överlevare av hjärtstopp utanför sjukhus.

Är vi i Sverige på väg åt samma håll som Nederländerna? Kort svar är ja, vi rör oss mot samma håll, men det tar tid. I Nederländerna kom medvetenheten betydligt tidigare, i och med drunkningstillbuden med medföljande hjärtstopp. Folk lärde sig hur man ska göra.

I Sverige har vi inte gjort samma resa. Många vet inte hur man gör hjärt-lungräddning. Fler än hälften har ingen aning om var deras närmaste hjärtstartare är. Statliga initiativ är heller inte lika stora. Däremot har spridningen av SMS-livräddare påbörjats. Det är en applikation på mobiltelefonen som larmar när ett hjärtstopp sker i närheten av dig. Då kan du ta med hjärtstartare om någon finns i närheten, bege dig till platsen och påbörja HLR innan ambulansen hunnit dit. Systemet finns i ett antal län i landet och fler blir det. Förhoppningsvis är detta ett steg i rätt riktning.

Källor:
Journal of Emergency Medical Services
Svenska hjärt-lungräddningsregistret