Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

Första hjälpencentrums VD jobbar på IVA

Första hjälpencentrums VD jobbar på IVA och vårdar patienter med Covid-19. Vår Jonas Wikström är inte bara VD utan även legitimerad narkossköterska och intensivvårdssköterska. Vanligtvis är det kompetenser som ger våra utbildningar i HLR och första hjälpen extra hög kvalitet och puls. I tider av social distansering och smittorisk har dock efterfrågan på praktisk utbildning minskat. I gengäld skriker vården efter kvalificerade sjuksköterskor. Så nu byter Jonas skjortan mot full skyddsmundering för att rädda livet på våra mest sjuka, på den del av IVA i Västerås som vårdar patienter med Covid-19.

Efter de första passen konstaterar han att coronaviruset verkligen inte är att leka med.
– De som ligger där är väldigt svårt sjuka, berättar Jonas. Vi har mycket att göra hela tiden och det är en tuff situation för våra patienter.

Att jobba som sjuksköterska inom akutsjukvård, anestesi, ambulans och intensivvård innebär att ta hand om de mest allvarligt sjuka och skadade människorna. Ofta är det bråttom och besluten måste ske snabbt och korrekt. Det är livräddande och livsuppehållande åtgärder. Precis det som hjärt-lungräddning handlar om, där utbildningsverksamheten är Första hjälpencentrums normala vardag.

För Jonas del var det 17 år sedan han gjorde sitt sista arbetspass på narkosavdelningen. Han har redan träffat på flera “gamla” kollegor som har återvänt och sluter upp när det är kris.
– Alla gör sitt yttersta för att få intensivvården i Västmanland att fungera. Det känns verkligen bra att vara tillbaka här, även om det bara är för en kort period, säger Jonas Wikström.

Och i nuläget fungerar allt bra. Personal och platser på intensivvårdsavdelningen räcker till och det finns säker skyddsutrustning. Men visst är det speciellt att arbeta i flera timmar med en skyddsmask som trycker hårt över hela ansiktet.

– Jag får skavsår på näsan, berättar Jonas. Fast det är ju ett i-landsproblem i sammanhanget.