Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

Lärare räddade liv på elev med HLR

En elev på Vasaskolan i Kalmar fick plötsligt hjärtstopp. Det var under en idrottslektion som 14-åriga Hugo blev drabbad. Han räddades till livet tack vare idrottslärarens snabba ingrepp med HLR .

Läraren Jonas Klippvik agerade omedelbart och påbörjade hjärt-lungräddning (HLR). Han bad eleverna hjälpa till. Någon fick ringa 112, några fick hämta hjärtstartare och några fick hämta annan skolpersonal. Inom några minuter kom ambulansen och tog över, men det är till stor del tack vare den tidiga hjärt-lungräddningen som Hugo lever idag. Enligt tidningen Barometern som rapporterar om händelsen är alla lärare på skolan utbildade i hjärt-lungräddning och rektorn är väldigt nöjd med insatsen.

Denna händelse visar tydligt hur oerhört viktigt det är med HLR-utbildning och hjärtstartare i samhället. Många skolor satsar på att eleverna ska lära sig HLR, vilket är oerhört viktigt, men missar däremot att utbilda personalen i att rädda liv. Vasaskolan är ett oerhört gott exempel på hur man bör arbeta med HLR-utbildning och utrustning.

Ett vanligt missförstånd är att det är nästan uteslutande äldre personer som drabbas av hjärtstopp. Sanningen är att 2 av 3 hjärtstopp drabbar personer i arbetsför ålder, men även barn som Hugo. Då är det av enorm vikt att både personal och elever vet precis hur man ska göra för att rädda liv. Det finns anpassade utbildningar för att göra HLR på barn.

En enorm eloge till läraren Jonas Klippvik och Vasaskolan!

Källor:
Barometern
Ölandsbladet