Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

hjartstopp-larma-almedalen

Varje år drabbas 15 000 personer av hjärtstopp. Men bara 10 % överlever. Du kan därför göra skillnad genom att lära dig rädda liv vid hjärtstopp.

Vid ett hjärtstopp är det bråttom. Hjärtat slutar pumpa runt blodet i kroppen och när hjärnan inte får syre blir personen medvetslös. Därför måste någon se till att starta hjärtat innan hjärnan dör, annars är det för sent. Lösningen är att snabbt påbörja hjärt-lungräddning och sedan koppla på hjärtstartaren som kan få igång hjärtat.

Varje dag får 40 personer hjärtstopp

Att få hjärtstopp är vanligare än du tror, bara i Sverige får 15 000 människor hjärtstopp varje år. Det innebär alltså över 40 personer drabbade varje dag. Ungefär 8 000 av hjärtstoppen sker utanför sjukhus, mitt ibland oss. Endast drygt 600 av dessa människor överlever – och det är här du kan göra skillnad genom att lära dig rädda liv vid hjärtstopp!

Starta hjärtat inom 3 minuter med hjärtstartare

Ett hjärtstopp är ett slags elfel i hjärtat. Det enda sättet att få hjärtat att börja slå igen är därför att ge en strömstöt från en hjärtstartare. Kan du göra det inom 3 minuter ger du personen 75 % chans att överleva. Tyvärr räcker det inte att enbart göra hjärtkompressioner och inblåsningar.

Ge HLR innan hjärnan dör

När hjärtat stannar går inget blod ut i kroppen och hjärnan får syrebrist. Redan efter 5 minuter är risken stor för allvarliga hjärnskador. Därför är det så viktigt med hjärt-lungräddning, HLR. Och den måste börja direkt. Genom att snabbt sätta i gång med bröstkompressioner och inblåsningar gör du stor skillnad för den som råkat ut för ett hjärtstopp. Tack vare din insats pumpas syre ut  i blodet och så länge blodet cirkulerar i kroppen kan du hålla hjärnan vid liv. Man kan säga att du köper tid tills hjärtstartaren är på plats.

Lär dig rädda liv vid hjärtstopp – gå en kurs i HLR och köp hjärtstartare till jobbet

Kombinationen av hjärt-lungräddning och hjärtstartare är nödvändig vid ett hjärtstopp. Då ökar chansen att överleva från 5 till hela 75 %! Vill du också vara med och göra skillnad mellan liv och död? Med en hjärtstartare på jobbet och en bra utbildning i HLR och D-HLR är du beredd att rycka in och rädda liv vid ett hjärtstopp.

Länk till sidan där du kan läsa mer om våra HLR-utbildningar.

Länk till sidan där du kan läsa mer om våra hjärtstartare.

Välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig att få en hjärtsäker arbetsmiljö!

Hur vanligt är hjärtstopp jämfört med andra olyckor?

Det här händer i Sverige varje år. Visste du att:

  • 100 personer dör i bränder
  • 300 personer dör i trafiken
  • 15 000 personer dör i hjärtstopp