Hoppa till innehåll
Första hjälpencentrum®.

Du handlar just nu som företag

Detta påverkar priser, moms, frakt och betalningsmetoder.

(du kan ändra detta senare)

Meny
Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.

Ta hand om brännskador

För att ta hand om brännskador kan det vara klokt att rusta sig och se till att skaffa sig effektiva brännskadeprodukter. På så sätt kan du snabbt behandla mindre brännskador på kroppen, särskilt som du kanske inte alltid har rinnande vatten till hands. Vi rekommenderar Burnshield, en gel-baserad serie som både kyler, lindrar och påskyndar läkning. Ställ helst din Burnshieldflaska nära spisen eller på andra platser där du riskerar att bränna dig. Att kyla brännskadan snabbt är nämligen avgörande för behandlingsresultatet!

Vad räknas som brännskada?

Brännskador är skador på huden som uppstår efter kontakt med eld eller värme eller genom friktion. Du kan också få brännskador av el, strålning eller kemikalier. En ytlig brännskada läker oftast av sig själv, men blir du svårt bränd behöver du vård på sjukhus. Hur allvarlig skadan är beror bland annat på hur stor del av huden som har skadats, hur djup brännskadan är och var den sitter.

En brännskada eller ett brännsår kan du råka ut för på arbetsplatsen, hemma eller i andra miljöer där du vistas på fritiden. Det gäller att vara förberedd och agera snabbt. Med rätt utrustning och tillvägagångssätt kan du förhindra allvarliga och bestående skador från värme och kemikalier. Hos Första hjälpencentrum hittar du effektiva produkter för att rikta behandlingen och stoppa skadans utveckling så fort som möjligt, som exempelvis Burnshield hydrogel.

Så här behandlar du en brännskada med Burnshield:

  • Använd Burnshield brännskadespray direkt på brännskadan eller såret, ju snabbare desto bättre. Helst inom några sekunder!
  • Om brännskadan är stor kan du skruva av korken och i stället hälla ut gelet.
  • Så fort huden har absorberat gelen applicerar du ett nytt lager, tills smärtan och hettan har avtagit.
  • Linda gärna ett förband runt brännskadan, efter att du har behandlat med Burnshield. Du kan till exempel använda vårt finger-kombiförband.

Så kan du också göra vid brännskador:

  • Om du inte har tillgång till Burnshield, ska du omedelbart spola skadan under ljummet vatten.. En tumregel att lägga på minnet är 20-20 och det betyder att man ska spola brännskadan i 20 minuter med vatten som håller en temperatur på 20 grader.
  • OBS! Det är jätteviktigt att inte ha för kallt vatten eftersom det gör mer ont än nytta. Vid en stor brännskada kan alltför kallt vatten leda till allmän nedkylning, vilket är farligt för den brännskadade personen.

Vid större eller mer allvarliga brännskador bör du givetvis alltid uppsöka sjukvård.

Mer om Burnshield

  • Burnshield består till största del av vatten, emulgeringsmedel och teträdolja som kommer från den australienska växten Melaleuca alternifolia. Tillsammans bildar det en unik formula som verkar mycket effektivt vid brännskador.
  • För det första förhindrar eller begränsar Burnshield kraftigt uppkomsten av hudblåsor, vilket vanligtvis kan ta veckor att läka.
  • Sprayen eller gelet är även bakteriehämmande, vilket minskar infektionsrisken vid brännskador.
  • Du kan använda Burnshield på hela kroppen – till och med i ögonen.
  • Dessutom är det en helt giftfri produkt som du tryggt kan använda även på barn.
  • Burnshield finns som hydrogel, kompresser och i sprayform och går att få i olika kit och väskor – från hemmabruk till räddningstjänst.
  • Det finns en mängd olika brännskadekompresser för olika kroppsdelar och storlek på brännskadan, allt för att få bästa effekt på varje brännskada.
  • Burnshield är särskilt användbart för att ta hand om brännskador i miljöer där det inte finns vatten tillgängligt för att spola brännskadan.

Läs mer om våra produkter mot brännskador >>

Läs mer om brännskador på 1177 – Vårdguiden