Vuxen-HLR-utbildning

Pris

Kundanpassat

Deltagare

Max 12 personer

Tid

4 tim

HLR på jobbet

Kan ni HLR på jobbet? På vår utbildning i vuxen-HLR får du och dina kollegor lära er hjärt-lungräddning och hur ni hjälper någon vid luftvägsstopp. Ni blir till och med riktigt grymma på hjärt-lungräddning. Det räcker inte att bara göra någonting – ska vi rädda liv måste vi göra rätt! Vad gör du om en kollega faller ihop och verkar medvetslös? Eller sätter lunchen i halsen och inte kan andas? Efter den här HLR-utbildningen vet du hur du ska tänka, prioritera och agera när du träffar på en allvarligt sjuk person.

Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna hos människor i arbetsför ålder. Varje år inträffar 10 000 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Bara 5 procent överlever. Med hjälp av hjärt-lungräddning, HLR, ökar möjligheten att överleva ett hjärtstopp med närmare 300 procent. Därför är det viktigt att så många som möjligt får utbildning i vuxen-HLR och kan agera snabbt och korrekt.

Enligt Svenska HLR-rådets riktlinjer + fördjupning

Första hjälpencentrum följer Svenska HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning. Dessutom innehåller vår HLR-utbildning en hel del fördjupning. När du bokar en utbildning i HLR hos oss tar vi reda på vilka förutsättningar och risker som finns på just din arbetsplats och anpassar sedan innehållet efter det. Ni får en utbildning med den rekommenderade basinformationen i HLR, men också med fördjupat innehåll som är skräddarsytt för era behov. Vi vill skapa en förståelse för vilka orsaker som kan ligga bakom att en person är livlös så att du lär dig dra egna slutsatser och agera självständigt utifrån situationen. Därmed blir du en bättre och tryggare livräddare.

Vuxen-HLR – kursinnehåll

Vad har hänt?

 • Bedöm läget! Instruktörens bästa tips från livräddning inom ambulans och akutsjukvård.
 • Risker i omgivningen – tänk på din egen säkerhet.
 • Lär dig prioritera livsviktiga funktioner på ett enkelt sätt.
 • Olika orsaker till medvetslöshet – vad gör du?
 • Misstänkta skador på nacke och rygg – vad gör du?
 • Stabilt sidoläge från rygg + mage

Larma 112

 • När ska man ringa 112? Så gör du för att få rätt hjälp så snabbt som möjligt.
 • Beredskap och rutiner hos er. Organisera larmkedja.

Andning

 • Så fungerar andningsvägarna i kroppen. Skillnader mellan barn och vuxna. Olika orsaker till andningsproblem.
 • Matbit i halsen, olika tillvägagångssätt om personen är vaken eller medvetslös. Hur hjälper du barn som satt i halsen?
 • Drunkningstillbud.
 • Mun till mun-metoden på rätt sätt, så undviker du vanliga problem. Minska risken för smitta, olika andningshjälpmedel.
 • Etiska aspekter vid konstgjord andning.

Hjärtstopp

 • Konstatera och lär dig hantera olika orsaker till hjärtstopp.
 • Så gör du HLR på rätt sätt, undvik vanliga problem. HLR med 2-räddarteknik.
 • Information om defibrillering för att starta hjärtat. Genomgång och demonstration av hjärtstartare.

Upplägg och mål

Vi startar varje avsnitt med teori och diskussion för att bygga upp kunskap och förståelse. Sedan kommer träningsmomenten där du får öva på det du lärt dig utifrån olika scenarion. På så sätt varvar vi lättsam teori och praktiska tillämpningsövningar under hela utbildningen. Vi lägger även stor vikt vid att skapa en fungerande organisation för hjärt-lungräddning på din arbetsplats. Du får lära dig att hantera hela händelseförloppet vid ett hjärtstopp på ett effektivt sätt. Vi bygger upp tänkbara situationer som kan utspelas i din arbetsmiljö, så att övningarna blir så nära verkligheten som möjligt.

Efter utbildningen har du grundläggande och fördjupad kunskap i hjärt-lungräddning, utifrån de risker som finns på din arbetsplats. Du blir förberedd på medvetslöshet, hjärtstopp, andningssvårigheter och andra allvarliga händelser som människor i din omgivning kan råka ut för.

Målgrupp för vuxen-HLR

Utbildningen riktar sig till alla som jobbar för eller med människor. Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, när som helst och ju fler som har utbildning desto större är chansen att vi kan hjälpa varandra.

Det krävs inga förkunskaper för att gå en kurs i vuxen-HLR

Inga tidigare kunskaper krävs för att gå kurs i HLR på jobbet. På vår utbildning i vuxen-HLR får du och dina kollegor lära er hjärt-lungräddning och hur ni hjälper någon vid luftvägsstopp. Vi anpassar nivån på utbildningen efter era förkunskaper, vare sig ni testar HLR för första gången och behöver innehåll på grundnivå eller har gått en HLR-utbildning tidigare och önskar mer fördjupad kunskap. Eftersom våra instruktörer själva har lång erfarenhet från ambulans- eller akutsjukvård kan de besvara även de mest ingående medicinska frågorna om så önskas.