Så här spritar du händerna
28 augusti, 2020 |

Så här spritar du händerna

Här får du bästa tipsen på hur du tvättar och spritar du händerna. Det är viktigt nu när vi alla måste göra vad vi kan för att undvika att Covid-19 tar ny fart i höst. Att hålla en god handhygien är ett viktigt sätt för att förebygga smittspridning både inom och utanför vården. Här gäller det att skapa bra rutiner och tänka till när du rör dig mellan olika platser och aktiviteter. Det är särskilt viktigt i tider när det går smittsamma virus som vinterkräksjuka eller coronavirus.

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer tillbaka till jobbet efter att ha varit ute. Tvätta före måltid, när du hanterar mat och efter ett toalettbesök. Var noggrann! Att tvätta händerna känns inte som raketforskning, men faktum är att många slarvar. Följ de här råden, så är du säker på att få bort smuts, bakterier och virus som du annars riskerar att sprida vidare.

Så tvättar du händerna:

 1. Blöt händerna och ta ordentligt med tvål.
 2. Gnugga handflatorna mot varandra så att det löddrar.
 3. Gnugga ovansidorna och mellan fingrarna.
 4. Tvätta tummarna.
 5. Gnugga fingertopparna i handflatan.
 6. Skölj händerna.
 7. Torka händerna torra med pappershandduk.
 8. Stäng av kranen med pappershandduken.

Folkhälsomyndigheten har en tydlig affisch som du kan ladda ner och sätta upp på väggen. Här är en länk till affischen Så tvättar du händerna.

Ha nära till handdesinfektion

Handsprit är ett bra alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt. Många gånger räcker det att tvätta händerna med tvål och vatten, men när du inte har tillgång till vatten är det smart att ha handdesinfektion i närheten. Lägg gärna en liten flaska handsprit i handväskan eller i bilen. Då blir det enkelt att rengöra händerna, till exempel efter att du har varit och handlat eller besökt andra platser där många människor rör sig. När det är perioder med influensa, förkylning och vinterkräksjuka kan det även vara lämpligt att ha handsprit hemma för att stoppa smittspridningen mellan familjemedlemmar.

Handdesinfektion finns i många former, som helt flytande, som alcogel och i servetter. Välj en produkt med minst 60 % som verkar snabbt och är dokumenterat effektiv mot både bakterier, svampar och olika typer av virus. Se också till att den är skonsam mot din hud och innehåller återfuktande ämnen. För att handspriten ska göra största möjliga nytta krävs att du gör på rätt sätt när du desinficerar. Det gäller att använda tillräckligt stor mängd alcogel eller handsprit och vara noggrann med att sprida ut det överallt på dina händer. Följ gärna den här instruktionen som kommer från DAX, som har ett brett kvalitetssortiment av hygienprodukter.

Så här spritar du händerna:
Så spritar du händerna

Tips för en god handhygien

Sist men inte minst delar vi med oss av några goda råd att tänka på i smittotider:

 • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, innan du ska laga mat och när du kommer hem.
 • Var noga med att torka händerna efter tvätt. En fuktig hand sprider nämligen mer bakterier än en torr.
 • Använd handsprit – särskilt i tider av förkylning, influensa och coronapandemi. Det är ett bra komplement till vanlig handtvätt eller som ersättning när du inte har tillgång till tvål och vatten.
 • Håll händerna mjuka och hela genom att till exempel använda handkräm. I ett trasigt nagelband kan det finnas lika många bakterier som människor på jorden!
 • Ta av ringarna när du lagar mat. Bakterier trivs jättebra under en ring och växer snabbt, ett onödigt sätt att sprida smitta.
 • Nys eller hosta i armvecket istället för i handen eller rakt ut i luften så undviker du smittspridning.

I vår webbutik kan du läsa mer och beställa handsprit, ytdesinfektion och andra hygienprodukter >>

Läs fler artiklar

Kategorier:

NyheterGuider