Nyheter

Nyheter

2019-06-28
Sanna McKinnon

Första hjälpencentrum är ett kunskapsföretag inom akutsjukvård med kontor i Västerås. Vi hjälper företag över hela Sverige med utbildning och utrustning i HLR och första hjälpen. En annan stor del av vår verksamhet är försäljning av hjärtstartare och förbandsväskor.

Nu behöver vi dig som kan och vill digitalisera vårt framgångsrika utbildningskoncept för företag! Ditt uppdrag blir att producera e-learningmaterial om HLR och första hjälpen. Tjänsten är en projektanställning på 3–6 månader, med goda möjligheter till förlängning.

Vi erbjuder det lilla företagets fördelar: flexibilitet, korta beslutsvägar och en stor delaktighet i företaget som helhet. Hos oss har vi egna ansvarsområden, men står också beredda att kavla upp ärmarna och hjälpa varandra när det behövs. Vi har högt i tak och uppmuntrar goda idéer och egna initiativ.

VEM ÄR DU?
Är du en god skribent både när det gäller svenska och engelska språket, med hög IT-kompetens och kunskap i webbpublicering, foto, bildbehandling och rörlig media? Har du ett stort kundfokus och ett pedagogiskt förhållningssätt? Är du bra på att samarbeta för att skapa den bästa lösningen? Då kan du vara rätt person för oss!

Vi vill att du har en eftergymnasial utbildning inom digital kommunikation, marknadsföring, e-learning-design eller motsvarande. Du är en van IT-användare som behärskar Office-paketet såväl som digitala verktyg för webbpublicering, bildbehandling och sociala medier. Du har ett starkt driv, har lätt för att sätta dig in i ny teknik och har en vilja att ständigt lära nytt och utvecklas. Du trivs med att jobba på en mindre arbetsplats där du är delaktig i hela flödet, bidrar till verksamhetens utveckling och sprider god stämning i en arbetsgrupp.

Har du ambitionen att skapa marknadens bästa webbutbildning i HLR och första hjälpen? Då kan du bli en viktig spelare i vårt härliga lag, som jobbar tillsammans för att få bollen i mål och rädda fler liv.

OM TJÄNSTEN
Som digital kommunikatör på Första hjälpencentrum ingår du i ett arbetslag med marknadsförare, personal- och marknadschef, administratör, lagerpersonal, VD och instruktörer. Ditt främsta fokus kommer att vara produktion av webbaserade utbildningar på svenska och engelska, i samråd med övriga medarbetare som har sina expertområden i produktionsprocessen.
Du arbetar självständigt med ditt uppdrag, men är samtidigt lyhörd för krav och önskemål som kan komma både från våra experter på akutsjukvård och från kunderna. Det är tillsammans som vi bygger webbutbildning i världsklass! Din arbetsplats är på vårt kontor i Västerås.

ARBETSUPPGIFTER
Du arbetar från start till mål med att etablera LMS och författarverktyg, för att sedan ansvara för genomförandet av alla delmoment i produktionsprocessen:

 • Kontakt med leverantörer för installation och konfiguration.
 • Planering av kursinnehåll, kursupplägg, inlärningsmål och kunskapstester.
 • Manusproduktion: skriva och strukturera pedagogiska texter, instruktionstexter mm.
 • Produktion av kunskapstester för verifiering av kunskap.
 • Visuell kommunikation: planering och framtagning av layout, design, formspråk och bildspråk.
 • Fotografering och bildbehandling.
 • Produktion och redigering av film.
 • Färdigställa och publicera utbildningar på plattformen.
 • Utvärdera, sammanställa och förbättra utbildningarna enligt feedback.


Vid behov kan även andra arbetsuppgifter inom kommunikation, marknad och försäljning bli aktuella i tjänsten. Nog om oss och tjänsten - nu är vi jättenyfikna på dig! Välkommen in med din ansökan, om du känner att du är rätt person! Skicka med CV och ett personligt brev där du berättar om dig själv och vad du kan tillföra oss.

SNABBFAKTA

 • Tillträde: Enligt överenskommelse
 • Omfattning: Heltid, projektanställning 3-6 månader
 • Placering: På vårt kontor på Fallhammargatan 1C i Västerås
 • Lön: Fast månadslön.
 • Kontakt: Anna Wikström, personal- och marknadschef.
 • Sista ansökningsdag: 15 juli.

 

ÄR DU RÄTT PERSON?
Välkommen att söka tjänsten genom att skicka in ditt CV och ett personligt brev till anna@fhcentrum.se, skriv "Ansökan digital kommunikatör" i ämnesraden. Urval och intervjuer sker löpande. Skicka in din ansökan så snart som möjligt, så ökar chansen för att vi kallar dig till intervju. Vi behandlar bara fullständiga ansökningar.

DIN PROFIL
Utbildning: Eftergymnasial utbildning, 2 år eller längre.
Det är meriterande om du har 2–4 års erfarenhet från liknande tjänst/-er.

Krav på goda kunskaper inom följande områden:

 • Engelska
 • Svenska
 • MS Office
 • Fotografering
 • Digital bildbearbetning
 • Film och filmredigering
 • Textredigering
 • Webedit, texteditor
 • Utbildningsplanering
 • Layout


Körkort:

B

KONTAKTPERSON:
Anna Wikström, Personal- och marknadschef
anna@fhcentrum.se
021-448 10 13

ANSÖKAN
Sök jobbet senast den 15 juli 2019 genom att e-posta CV och personligt brev till anna@fhcentrum.se – skriv ”Ansökan Digital kommunikatör” i ämnesraden.

2019-03-29
Sanna McKinnon

I Nederländerna började kunskaper inom hjärt-lungräddning (HLR) spridas förhållandevis tidigt. Redan 1767 bildades en stiftelse som syftade till att rädda personer som drabbats av drunkningstillbud. I och med alla kanalerna i landet var just drunkningar vanligt förekommande. Medaljer delades ut till räddare och hela affären med HLR blev förhållandevis stort. Stiftelsen finns fortfarande kvar – och det visar ju tydligt nederländarnas proaktiva attityd till medborgardeltagande vid livräddning.

Idag finns ett landsomfattande ”community response”-system i Nederländerna där utbildade medborgare får ett alarm när någon i närheten har fått ett hjärtstopp. De viktigaste delarna i systemet är tillgängliga utbildade medborgare, tillgängliga hjärtstartare och ett system som meddelar dessa utbildade personer från sändningscentralen.

”Community response”-systemet har lett till att Nederländerna blivit det land i Europa med flest överlevare av hjärtstopp utanför sjukhus. Av alla som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus ligger överlevnadsfrekvensen på ca 23 %. I Sverige är motsvarande siffra ca 5 %. Frågan är – rör vi i Sverige oss mot samma håll som Nederländerna?

Kort svar är ja, vi rör oss mot samma håll, men det tar tid. I Nederländerna kom medvetenheten tidigare, i och med drunkningstillbuden med medföljande hjärtstopp och hur man då gör HLR. I Sverige har vi inte gjort samma resa. Många vet inte hur man gör HLR, mer än hälften har ingen aning om var deras närmaste hjärtstartare är och statliga initiativ är inte lika stora. Däremot har spridningen av SMS-livräddare påbörjats – en applikation på mobiltelefonen som berättar för dig när ett hjärtstopp i närheten av dig sker. Då kan du ta dig dit, med hjärtstartare om någon finns i närheten – och påbörja HLR innan ambulansen hunnit dit. Systemet finns i ett antal län i landet och fler blir det. Förhoppningsvis är detta ett steg i rätt riktning.

 

Källor:
Journal of Emergency Medical Serivces
Svenska hjärt-lungräddningsregistret

2019-03-21
Sanna McKinnon

I fredags rapporterade tidningen barometern att en elev på Vasaskolan i Kalmar fått ett plötsligt hjärtstopp. Det var under en idrottslektion som 14-åriga Hugo drabbades, men överlevde tack vare idrottslärarens snabba ingrepp.

Läraren Jonas Klippvik hade agerat omedelbart och påbörjat hjärt-lungräddning (HLR). Han bad eleverna hjälpa till: någon fick ringa 112, några fick hämta hjärtstartare och några fick hämta annan skolpersonal. Inom några minuter kom ambulansen och tog över, men det är till stor del tack vare den tidiga hjärt-lungräddningen som Hugo idag lever. Enligt barometern är alla lärare på skolan utbildade i HLR och rektorn är väldigt nöjd med insatsen.

Denna händelse visar tydligt hur oerhört viktigt det är med HLR-utbildning och hjärtstartare i samhället. Många skolor satsar på att eleverna ska lära sig HLR, vilket är oerhört viktigt, men missar däremot att utbilda personalen. Vasaskolan är ett oerhört gott exempel på hur man bör arbeta med HLR-utbildning och utrustning.

Ett vanligt missförstånd är att det är nästan uteslutande äldre personer som drabbas av hjärtstopp. Sanningen är att 2 av 3 hjärtstopp drabbar personer i arbetsför ålder, men även barn som Hugo. Då är det av enorm vikt att både personal och elever vet precis hur man ska göra.

En enorm eloge till läraren Jonas Klippvik och Vasaskolan!

Källor:
Barometern
Ölandsbladet

2019-03-01
Sanna McKinnon

Under mars månad pågår en kampanj under namnet Woman in Red som syftar till att öka medvetenheten om kvinnors hjärt-kärlsjukdomar samt samla in pengar till klinisk forskning på kvinnohjärtat. Idag får kvinnor som har symtom på hjärtinfarkt vänta på behandling under en längre tid än män. Även fast hjärt- och kärlsjukdomar bland kvinnor klassas som en folksjukdom finns inte tillräckliga kunskaper om kvinnans hjärta. Detta är oacceptabelt anser arrangörerna 1.6-miljonerklubben, 2.6-miljonerklubben och Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. Woman in Red delar ut stipendier till forskare som belöning för deras forskning på kvinnohjärtat, och rekordmånga seminarier och evenemang hålls i hela landet.

Två områden där forskning på kvinnohjärtat verkligen har hamnat efter är hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Hos kvinnor är symtomen annorlunda vid en hjärtinfarkt än symtomen hos män. Kvinnor får ont i käkarna, blir illamående, får kräkningar, yrsel, utpräglad trötthet och svaghet. När det händer är det många kvinnor som inte kopplar det till hjärtat. Vidare visar en svensk studie från förra året, med 180 000 personer av båda kön, att kvinnor löper dubbelt så hög risk att dö inom ett år efter att ha fått en hjärtinfarkt, som män i Sverige. Ett annat tillstånd som främst drabbar unga kvinnor är kranskärls-dissektion – något som man ännu inte funnit anledningen till.
Mot den bakgrunden vill vi slå ett slag för Woman in Red-kampanjen, följ denna länk och se var nästa evenemang kommer ske!

 

Källor:
1.6-miljonerklubben
Mynewsdesk
Aftonbladet

2019-02-14
Sanna McKinnon

Låt fler hjärtan fortsätta klappa

Dagen vi alla väntat på – dagen våra hjärtan klappar lite extra för här på första hjälpencentrum – alla HJÄRTANS dag! På tal om hjärtan som klappar, finns det ju hjärtan som inte gör just det. Klappar alltså. Vet du hur du ska göra om någon i din närhet får ett plötsligt hjärtstopp? Var är din närmaste hjärtstartare?

Det är ganska vanligt att inte veta riktigt hur hjärt-lungräddning (HLR) ska utföras, hur länge man ska fortsätta, eller när hjärtstartaren ska användas. Och hur använder man en hjärtstartare egentligen? Dessa frågor skulle vi vilja att du funderar lite på dagen till ära. Kanske bär med dig till jobbet och funderar på hur förberedda ni är om det blir skarpt läge.

Kompetenshöjande HLR-kurser

Vi tillhandahåller kurser i HLR med de mest kompetenta instruktörerna som går att hitta. Du får lära dig både det teoretiska och det praktiska, och får många tillfällen att öva. Instruktören, som alltid har många års erfarenhet från ambulans och/eller akutsjukvård, kan dela med sig av verkliga händelser. Det ger utbildningen puls. Hör av dig till oss om du är intresserad, eller läs mer om våra utbildningar.

Alla hjärtans dag... Ursäkta... MÅNAD-kampanj

Du har väl inte missat att vi har kraftigt nedsatta priser på bl.a. hjärtstartare under resten av februari? Kika in här på kampanjsidan!

2019-01-01
Sanna McKinnon

Sedan 1989 har vi utbildat i första hjälpen, HLR och D-HLR. Instruktörerna har alltid flerårig erfarenhet ifrån akutsjukvården - och tar givetvis med sin kunskap på utbildningarna. Samma kompetens följer med när vi tar fram våra produkter, vilket gör att vi alltid kan leverera toppkvalité till våra kunder. Ett koncept som fungerat i 30 år!

Nu vill vi fira våra framgångsrika år med kampanj på ett antal utvalda favoritprodukter, bland annat våra populära fingerkombiförband och våra hjärtstartare från Defibtech. Kampanjen hittar du här.

2018-12-17
Sanna McKinnon

Nu är det bara en vecka kvar till julafton och många passar nog på att beställa några sista julklappar innan dopparedagen. Vi på Första hjälpencentrum vill bara flagga för att alla beställningar som kommer in från den 21 december kommer levereras från och med den 7 januari. Därför är det en god idé att lägga sin julorder hos oss så snart som möjligt så julklapparna hinner komma i år.

Med det sagt vill vi önska er alla en god jul och ett gott nytt år!

2018-12-10
Sanna McKinnon

Just nu är Första hjälpencentrums julkampanj igång med ett antal utvalda varor på kampanjpris. I år väljer vi att fokusera på hjärtsäkerhet. Därför kan du nu bland annat köpa Lifeline View och Lifeline AED till kampanjpris - och hjärtstartarväska ingår i köpet! Lifeline View är hjärtstartaren som förjupat innebörden av "enkel att använda" genom att introducera filminstruktioner på skärmen. Gå in här och se vilka varor du kan passa på att investera i under julmånaden.

2018-11-30
Sanna McKinnon

Mitt i allt julmys med adventsljusstakar och knäckbakande är det kanske tråkigt att fundera på brandsäkerheten, men ack så viktigt! Med några säkerhetsåtgärder går det att minska brandrisken ordentligt.

Använd bara spisen när du är vid spisen

...sedan stänger du av den. En av de absolut vanligaste brandstartarna runt jul är just spisar som lämnats igång. Ropar barnen? Ringer det på dörren? Stäng av spisen. Se även till att ha en fungerande brandstartare, det är en oerhört billig livförsäkring. Du testar brandstartarens funktion genom att trycka på testknappen.

Släck ljusen!

Statistik visar att 4 av 10 bränder i bostäder, orsakade av levande ljus, inträffar i december. Det finns några enkla knep för att minska brandrisken: Lämna aldrig barn själva med levande ljus, lämna inte ett rum med levande ljus och sätt upp en lapp på dörren som påminner om att släcka ljus. En annan smart idé är att strunta i levande värmeljus och istället satsa på små elektriska ljus. Något annat att tänka på är vilket material man har i exempelvis adventsljusstaken. Många har mossa i botten som dekoration - vilket är extremt lättantänt och bör därför undvikas.

Timer på ljusslingan

Har man ljusslingor, exempelvis i en julgran, se till att de är hela och fullt fungerande. Byt ut trasiga lampor på en gång. Ha även gärna en timer på ljusslingan så den inte glöms bort.

En välvattnad julgran

Torra julgranar står också för sin beskärda del av startade bränder - en torr julgran brinner upp på några sekunder. Se därför till att vattna granen ofta, samt att inte ha den för nära element eller kamin.

Var rustad för olyckan

Hur noga man än är finns risken att olyckan är framme ändå. Se därför till att vara rustad för att släcka en brand med en brandsläckare, ha en brandfilt hemma och införskaffa en burnshield hydrogel för mindre brännskador på kroppen.

 

2018-10-16

Nu införs sms-livräddare vid hjärtstopp även i Västmanland. Man räknar med att starta tjänsten den 30 november. Idag börjar Region Västmanland satsningen på att rekrytera personer som vill ingå i systemet och blir så kallade sms-livräddare. På så sätt kan man öka överlevnadschansen för dem som drabbas av hjärtstopp.

Alla som har gått en utbildning i hjärt- och lungräddning under de senaste tre åren kan anmäla sig. I Västmanland finns 471 registrerade hjärtstartare enligt en kartläggning från Hjärt-Lungfonden och tanken är att koppla ihop hjärtstartarna med personer som kan hjärt-lungräddning. Projektledaren Lars-Erik Hedin, sjuksköterska på ambulansen i Sala, berättar hur det ska fungera:
– I samband med att ett misstänkt hjärtstopp inträffar nånstans i Västmanland, inom en radie på 500 meter från där man befinner sig, så kommer man via en app att få möjlighet att hjälpa till.

Källa: P4 Västmanland. Här kan du lyssna på inslaget om sms-livräddare vid hjärtstopp:

 

2018-08-13
Sanna McKinnon

Hitta din närmsta hjärtstartare

Nu börjar sommaren lida mot sitt slut och det är dags att återgå till vardagen med arbete och fritidsaktiviteter. Då kan det vara läge att börja fundera över sin egen och andras hjärtsäkerhet. Var finns den närmsta hjärtstartaren/defibrillatorn? Hur ser det ut med HLR-kunskaperna? Genom att klicka här kommer du in på hjärtstartarregistret och kan enkelt se var din närmsta hjärtstartare befinner sig.

Defibrillera inom tre minuter

Visste du att 70 % av de som drabbats av ett plötsligt hjärtstopp kan räddas om defibrilleringen påbörjas inom tre minuter - sedan sjunker chansen med 10 % per minut. Efter tio minuter överlever få personer utan permanenta hjärnskador. Därför kan det vara läge att investera i en hjärtstartare till företaget och boka in en kombinerad HLR- och D-HLR-utbildning för att lära sig själv och kollegorna hur man räddar liv.

En av de vanligaste dödsorsakerna hos människor i arbetsför ålder är just plötsligt hjärtstopp, och de flesta av dessa sker utanför sjukhusets väggar. Därför är det en god idé att gå en kombinerad HLR- och D-HLR-utbildning, då det ger dig trygghet och beredskap att agera om det skulle bli ett skarpt läge. Kunskap och träning är nyckeln till att använda hjärtstartaren på rätt sätt.

Våra utbildningar garanterar:

 • Utbildningar som är anpassade efter din bransch och företag.
 • Instruktörer verksamma inom akut- eller ambulanssjukvården med över 10 års erfarenhet.
 • Utbildningar som sker i specifikt er arbetsmiljö för att det ska bli så realistiskt som möjligt för er.
 • Lösningar som täcker in allt: riskbedömning, utbildning och utrustning som passar just er.
2018-07-09
Sanna McKinnon

Sommaren tycks varken vara kort eller regna bort, därför tankar vi D-vitamin på stranden och svalkar oss i sjön. Att bada är en aktivitet hela familjen brukar uppskatta, men tänk på säkerheten. 

Varje år sker runt hundra drunkningsolyckor i våra svenska vatten. Anledningarna är många, från bristfällig simkunnighet, till att flytvästen fick stanna hemma, till alkoholkonsumtion vid vattnet. Barn är en särskild riskgrupp vid poolen eller på stranden. Ofta beror det på en överskattning av deras förmågor och därmed bristande tillsyn. Farligast brukar barn omkring fem-sex års ålder leva. Ett riktigt litet barn har man som förälder oftast stenkoll på. Man låter inte barnet ta många steg utan att hålla en i handen. Man har badringar och armpuffar redo. Runt fem-sex år, däremot, brukar föräldrar ibland uppleva barnen som mognare än de är - med minskad tillsyn som konsekvens. Att kunna ta några simtag utan badring eller puffar innebär inte att barnet är simkunnigt. När räknas man egentligen som simkunnig då? Jo, när man kan falla i vattnet och få huvudet under ytan, därefter ta sig upp och simma 200 meter på djupt vatten, följt av 50 meters simning på rygg. Håll därför ett vaksamt öga (även på större barn som har tekniken inne). Inga fler drunkningsolyckor!

2018-06-21

Är du en erfaren säljare med en flerårig vana av komplex försäljning till större företag och organisationer? Lyssnar du mer än du pratar? Har du ett genuint intresse av människor och vill förstå kundens behov? Då kanske du är personen vi söker!

Första hjälpencentrum hjälper företag att få en säkrare arbetsmiljö genom branschanpassad utbildning och utrustning inom första hjälpen. Vi tror på det goda samarbetet och varaktiga relationer. Företaget växer och vi har spännande saker på gång, som en pågående utlandsetablering och en ny generalagentur på hjärtstartare. Nu behöver vi dig som kan och vill ta försäljningen till nästa nivå. Låter detta som något för dig? Klicka här och läs hela tjänstbeskrivningen - skicka sedan din ansökan till oss idag!

2018-02-05

Nu kan du förvara hjärtstartaren utomhus även vid extrem kyla! Vi har fått in ett nytt värmeskåp som klarar minusgrader ned till -40. Hjärtstartarskåpet från ProAid är ett snyggt skåp i stål med IP-klass 66 som passar alla modeller av hjärtstartare.

Skåpet är pulverlackerat i en röd färg och märkt med "Hjärtstartare Defibrillator", så att det tydligt ska framgå att hjärtstartaren finns där. 

  Varor som nämns i nyheten

 • Skåp för hjärtstartare med IP 66, klarar extrem frost ned till-40°C.
  Art nr. 4075
  6 395 kr (exkl.moms)
2018-01-04

Skaraborgs Sjukhus har deltagit i en av världens största studier om hjärtstopp när det gäller akutsjukvård i ambulans eller på olycksplats. Den visar, att om ambulanssjukvård, räddningstjänst och polis hjälps åt, kan hundratals liv räddas varje år.

SAMS-studien – Saving more lives in Sweden – är en av världens största prehospitala studier med 8 698 inkluderade patienter under perioden 1 januari 2012 till och med 31 december 2014.

–Syftet var att utvärdera sambandet mellan samutlarmning av ambulans, räddningstjänst och polis och överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus på nationell nivå. Att larma ut samtliga instanser samtidigt förekommer inte överallt i Sverige, men det samarbetet har vi nu etablerat i Skaraborg, berättar Jan-Otto Andersson, utbildningsledare inom ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus.

Utbildning och hjärtstartare

Alla ambulansstationer vid Skaraborgs Sjukhus deltog i studien tillsammans med alla räddningstjänster i Skaraborg. Räddningstjänsten fick hjärtstartare installerade i sina fordon och utbildning i hjärt-lungräddning.

I studien kontrollerades framförallt betydelsen av att alla instanser larmades ut samtidigt vid misstanke om ett hjärtstopp. Resultatet talar sitt tydliga språk:

 • Fler personer överlever ett hjärtstopp
 • En minut snabbare responstid till den drabbade ökar chansen till överlevnad.
 • Fler hjälps åt på plats för att underlätta arbetet med den drabbade och med anhöriga
 • Systemet har en nuvarande potential att rädda cirka 100 fler liv per år.
 • Med en ännu snabbare responstid fram till patienten finns det en gigantisk potential.

Resultatet av studien har publicerats i The Journal of the American Heart Association. Professor Johan Herlitz vid sektionen för vårdvetenskap vid Högskolan i Borås menar att den kommer att ha stor betydelse i Sverige.

–Vi vill nu arbeta vidare genom att kungöra våra resultat och vårt mål är att samutlarmning sprids runt om i landet, säger Johan Herlitz och fortsätter:

–Vårt slutliga mål är att överlevnaden vi hjärtstopp utanför sjukhus skall öka från elva procent, där vi står idag, till cirka tjugo procent. De resultat som framkommit i SAMS-studien kommer att resultera i att ett steg tas i en sådan riktning även om det inte för oss ända fram till slutmålet.

Fakta

SAMS är en nationell överlevnadsstudie som startade 120101 och avslutades 141231. Deltagande län var Stockholm, Uppsala, Södermanland, Jönköping, Dalarna, Jämtland, Halland, Kalmar och Västra Götalandsregionen. Övriga tolv län är kontrollän. Källa: Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska Institutet.

Källa: Skaraborgs Sjukhus

2017-10-16

Tillsammans blir vi livräddare! En tidig insats med hjärt-lungräddning (HLR) och korrekt användande av hjärtstartare räddar liv. 2016 räddades 1317 personer tillbaka till livet efter att ha drabbats av plötsligt hjärtstopp. Men tyvärr är det så att majoriteten som drabbas fortfarande dör så vi kan fortfarande bli mycket bättre om alla tar sitt ansvar och utbildar sig så att de kan agera i en akutsituation. 

Idag den 16 oktober är officiella europeiska hjärtstoppsdagen då plötsligt hjärtstopp uppmärksammas i hela Europa. Hjälp oss öka medvetenheten så att fler lär sig utföra HLR, använda hjärtstartare, och rädda liv.

Vad kan du göra? Svenska HLR-rådet delar med sig av följande lista för dig som vill hjälpa till:

1. Dela och sprid restart-a-heart-day postern samt flyer som du hittar här.

2. Uppmärksamma dina arbetskamrater och närstående om vikten av tidigt larm till 112, tidig HLR och en tidig strömstöt med en hjärtstartare.

3. Repetera dina HLR-kunskaper, gå en HLR-kurs, din insats spelar en avgörande roll om någon i din närhet drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

4. Ta reda på var närmaste hjärtstartare finns, den kan vara närmare än du tror.

5. Hjälp oss att hitta oregistrerade 'osynliga' hjärtstartare och uppmana till registrering i det svenska hjärtstartarregistret, www.hjartstartarregistret.se

2017-09-18

Om du jobbar i ett fysiskt yrke som elektriker eller vvs-montör är det lätt hänt att du gör illa dig på jobbet. Då är det viktigt att du har bra material lättillgängligt. Vi vill att alla yrkesverksamma inom vvsbranschen och elbranschen ska vara utrustade med högkvalitativ första hjälpen-utrustning. Därför erbjuder vi alla medlemmar i Installatörsföretagen 15 % rabatt på hela vårt sortiment. Du kan alltså köpa plåster, förbandsväskor, hjärtstartare och allt där emellan med din rabatt. Så passa på att ladda upp, fyll på din gamla väska, eller investera i helt ny med utrustning, utvald och kvalitetstestad av ambulanssjuksköterskor. När olyckan väl är framme vill du ju bara ha det bästa förbandsmaterialet!

Är du inte medlem ännu? Surfa in på www.installatorsforetagen.se och läs mer samt www.eio.se (för elektriker) eller www.vvsforetagen.se (för vvs-branschen) för att bli medlem.

Läs mer om hur du utnyttjar din rabatt här.

2017-08-25

Det tar allt längre tid för ambulans att nå fram till patienter med hjärtstopp, det visar en genomgång som Hjärt-Lungfonden gjort baserat på uppgifter från SOS Alarm. De har jämfört responstiden från 2012 med den 2016 och sett att väntetiden har ökat i 15 av 21 landsting sedan 2012. Storstadstäta landsting som Östergötland, Skåne och Stockholms län har responstider på 11–13 minuter, men i glesbygdslän som Jämtland och Gotland kan man behöva vänta i över 16 minuter. Rikssnittet för tiden det tar ambulans att nå fram till den drabbade är idag 13 minuter.

— Regioner och landsting har tyvärr släppt målet om en responstid på åtta minuter. Det tar idag längre tid än tidigare innan en ambulans är på plats i många av landets kommuner. Det tycker vi är en allvarlig utveckling, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, till Vetlandaposten.

Några minuters skillnad låter inte som så mycket, men för de 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp kan det vara livsavgörande. Den som får hjärtstopp slutar andas, och för varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med tio procent. Det är alltså oerhört viktigt att någon på plats inleder hjärt-lungräddning så fort som möjligt i väntan på ambulansen. Därför behöver alla människor gå regelbundna utbildningar i HLR och fler hjärtstartare bör placeras ut på arbetsplatser och i offentliga miljöer, så att vi kan hjälpa varandra i väntan på sjukvårdspersonal.

Här listar Hjärt-Lungfonden responstiderna efter kommun

Läs mer här

2017-08-21

Nu har vi ett nytt hjärtstartarskåp i webbutiken! Hjärtstartarskåp litet ger ett extra skydd till din defibrillator, vilket bland annat behövs i smutsiga och fuktiga miljöer. Det här är ett snyggt skåp för hjärtstartare som lever upp till de krav som ställs i en tuff miljö, exempelvis inom industrin. Skåpet har branschens högsta IP-klass, 66, vilket innebär att det skyddar mot yttre våld, damm, fukt och vatten.

Hjärtstartarskåpet från ProAid passar alla modeller av hjärtstartare. Skåpet är tillverkat av stål och är pulverlackerat i en röd färg och märkt med "Hjärtstartare Defibrillator", så att det tydligt ska framgå att hjärtstartaren finns där. Skåpet har dessutom en transparant glasruta för att man enkelt skall kunna se att hjärtstartaren är på plats.

Läs mer om hjärtstartarskåp litet här >

För dig som inte har lika höga krav har vi fortfarande kampanjpris på vår förra modell med IP 65 >

2017-08-14

Nu är vi tillbaka på kontoret i full styrka - redo att ta oss an alla utbildningar. Vi har redan en hel del bokat under hösten men vi gör alltid allt vi kan för att möta era datumförslag. Vi kan hålla allt från grundutbildningar till avancerad HLR för sjukvårdspersonal. Med vår kompetens kan vi även anpassa utbildningarna efter särskilda omständigheter eller behov.

Kontakta oss så hjälper vi dig!

2017-07-10

Från lördag 15 juli till söndag 6 augusti stänger vi kontoret för lite välförtjänt ledighet. Beställ senast kl 12.00 på fredagen 14 juli så skickar vi dina varor innan kontoret stänger.

Under stängningsperioden går det fortfarande bra att skicka in offertförfrågningar och andra mejl och vi kommer svara på dem löpande från och med 6 augusti. Det går även bra att göra beställningar i webbutiken men leveransen kommer dröja lite längre än vanligt. Vecka 32 är vi tillbaka på kontoret igen med ny energi att leverera utbildning och utrustning av högsta kvalité.

Vi önskar alla våra kunder en riktigt glad sommar!

 

2017-06-30

 

Sommarkit Första hjälpen

Sommarkit Första hjälpen är ett färdigt paket, redo att plockas med på semestern! Just nu kan du dessutom köpa det till kampanjpris och du får med en praktisk förvaringspåse på köpet.

I paketet ingår sårtvättare, klippbart textilplåster, förbandssax, fingerkombiförband och Burnshield brännskadespray vilket är basprodukter du behöver för att ta hand om sommarens olika skador. Med vårt sommarkit kan du rengöra och desinficera smutsiga sår, plåstra om och lägga tryckförband på blödande skrubbsår, skärsår och jack samt kyla och lindra brännskador. Burnshield brännskadespray är multifunktionell och verkar bland annat mot solsveda, brännässlor och brännmaneter, insektsbett och vattenkoppor. Förvara dina produkter i den medföljande påsen, eller en av våra första hjälpen-väskor, så vet du var du har dem och de håller sig hygieniska - även på stranden.

Köp Sommarkit första hjälpen här!

2017-06-29

Under måndagen 3 juli har all administrativ personal på Första hjälpencentrum konferensdag och kontoret kommer därför inte vara bemannat. På tisdag 4 juli är vi åter på plats och kan svara på telefon och e-post. Webbutiken är öppen dygnet runt som vanligt.

2017-06-22

Bli HLR-instruktör

Första hjälpencentrum har sedan starten 1989 hjälpt företag med utbildning och utrustning i HLR och första hjälpen. Vi växer och nu behöver vi utöka personalstyrkan med fler härliga sjuksköterskor som söker ett meningsfullt extrajobb där deras kompetens värderas högt.

Om tjänsten

Vårt huvudkontor ligger i Västerås men vi utbildar nationellt och har instruktörer i hela Sverige. Du kommer främst att hålla utbildningar i din närregion men vissa uppdrag kan innebära resande till annan ort och ibland även övernattning. Utbildningarna genomförs oftast på dagtid men arbetstiderna kan variera. Även utbildningsmiljön varierar, vi håller utbildningarna hos kunden i deras naturliga arbetsmiljö vilket kan vara allt från kontor och industrier till köpcenter och badhus. 

Vi förser dig med den utbildning och utrustning du behöver för att kunna göra ditt jobb. För att du ska känna dig förberedd kommer du att få gå alla våra utbildningar i HLR, D-HLR, barn-HLR och första hjälpen. Du kommer även få gå en instruktörsutbildning som ger dig de pedagogiska verktygen du behöver för att prestera så bra som möjligt i instruktörsrollen.

Just nu söker vi framför allt dig som bor i eller kring någon av följande orter:

 • Stockholm
 • Norrköping
 • Linköping
 • Jönköping
 • Växjö
 • Kalmar
 • Borlänge
 • Falun
 • Umeå
 • Luleå

Om instruktörsrollen

Som instruktör på Första hjälpencentrum blir du vår viktigaste representant. Det är du som håller i utbildningarna och ansvarar för att dina deltagare får bästa möjliga förutsättning att rädda liv. Det är viktigt för oss att du är lyhörd och pedgagogisk så att du kan skapa dialog med dina deltagare genom att fånga upp deras frågor. Vi vill att våra utbildningar ska vara dynamiska och fyllda av energi. Ingen utbildning är den andra lik och din förmåga att vara flexibel är avgörande för hur väl du kommer att trivas som instruktör.

För att lyckas i rollen som instruktör hos oss är det viktigt att du är självständig. Du måste vara noggrann och professionell men också ha nära till improvisation och initiativtagande när det inte riktigt går som planerat. Din kompetens är din styrka men det viktigaste för oss är att du brinner för livräddning och att du vill förmedla dina kunskaper vidare till andra människor!

Krav

• Du ska vara legitimerad sjuksköterska
• Du ska ha minst 5 års arbetslivserfarenhet av arbete inom ambulans- eller akutsjukvård
• Tillgång till egen bil

Meriterande

• Specialistutbildning

Intresserad?

Sök tjänsten genom att mejla ditt cv och ett personligt brev till info@fhcentrum.se, skriv ”Ansökan instruktör” i ämnesraden.
Urval sker löpande så skicka in din ansökan så snart som möjligt!

TILLTRÄDE: Enligt överenskommelse
OMFATTNING: Timanställning, antal timmar enligt överenskommelse
LÖN: Timlön
KONTAKT: Jonas Wikström, VD, jonas@fhcentrum.se

2017-06-19

Våra uppskattade kompetenskort vuxen-HLR finns nu att köpa i förnyad upplaga med uppdaterad design. Kompetenskorten är ett intyg i fickformat som delas ut till kursdeltagarna efter grundutbildning i Första hjälpen, HLR och D-HLR som ett bevis på att deltagaren har genomgått utbildningen.

Vårt kompetenskort har samma format som tidigare och vi har behållit upplägget med en pedagogisk steg-för-steg-guide på hur du ska agera vid en akut situation. I kompetenskortet finns bland annat beskrivet hur du vänder i stabilt sidoläge, hur du hanterar luftvägsstopp och hur du ger korrekt hjärt-lungräddning med och utan hjärtstartare. Den nya upplagan har uppdaterat utseendet och text och kommer i en ohäftad dragsspelsdesign, så att du kan ha den i plånboken utan att riskera att häftningen släpper.

Numera finns intyget också i två versioner, en helt neutral utan vår logga, som lämpar sig för utbildning inom statlig, kommunal och landstingsdriven verksamhet, och en med vår logga och kontaktuppgifter på som lämpar sig till övriga utbildare. Välj själv vilken version som passar dig.

Självklart är innehållet i våra kompetenskort vuxen-HLR baserat på HLR-rådets riktlinjer och kommer uppdateras när nya riktlinjer fastställs.

Läs mer om kompetenskort vuxen-HLR här.

2017-06-14

Ny forskning från Centrum för Hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet visar att en specialbyggd drönare väsentligt kan öka chansen att överleva för en person som drabbats av hjärtstopp i avlägsna miljöer. Det kan ta mellan 20-30 minuter för en ambulans att ta sig fram till områden med förlängd ambulansresponstid, men drönaren kan ta sig till samma plats på ungefär en femtedel av den tiden. Syftet är att montera en hjärtstartare på drönaren och så att den vid larm kan skickas i förväg till platsen för hjärtstoppet. På så vis kan personer på plats defibrillera den drabbade inom ungefär fem minuter från att de larmat vilket kan öka chanserna för överlevnad med 70 %.

En drönare har testats av forskare vid Karolinska Institutet i samverkan med ingenjörer i FlyPulse AB, Trollhättan. Drönaren har designats för att efterlikna en ambulans och specialbyggts för att kunna leverera en hjärtstartare. Man testade flera sträckor inom Norrtälje kommun till platser där det tidigare inträffat hjärtstopp. Drönaren skickades ut och flögs automatiserat utom synhåll för piloten i upp till 10 kilometers radie till motsvarande den destination som ambulansen kört till. Tiden från avfärd till ankomst till platserna för hjärtstoppen med drönare var i medeltal ca 5 minuter, hela 16 minuter kortare än motsvarande framkörningstid för ambulanssjukvården, vid tidpunkten för hjärtstoppen.

Forskningen har uppmärksammats internationellt och nu hoppas man att detta ska leda till en implementering hos räddningsstjänst och ambulanssjukvård som ett livräddande komplement till deras verksamhet.

Lär mer här

2017-06-08

Arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökade med fyra procent under 2016. I Arbetsmiljöverkets rapport är det tydligt att arbetsskadornas uppkomst och art skiljer sig mycket beroende på om det är ett mans- eller kvinnodominerat yrke. Antalet anmälningar ökade med fyra procent bland kvinnor och sex procent bland män. För kvinnor var fallolyckor de vanligaste arbetsolyckorna med sjukfrånvaro, och mest anmälningar kom från arbetsplatser inom från vård, omsorg och sociala tjänster. För män var det olyckor med handverktyg eller fordon som orsakade flest anmälningar, och de mest drabbade arbetsplatserna hör till tillverkningsbranschen.

Även skadetyperna varierar bland kvinnor och män. Kvinnor skadade sig ofta i nedre delen av kroppen som höft, ben eller fötter och hos män var det händer och fingrar som oftast skadades i samband med arbetsolyckor. Många olyckor ledde också till ryggskador bland såväl kvinnor som män.

Oavsett vilka skaderisker som finns på din arbetsplats är det oerhört viktigt att ni är förberedda. Att ni har utrustning för att hantera de arbetsolyckor som kan uppstå och kunskapen om hur ni ska göra. Tycker du att det är svårt att veta vad ni behöver kan vi hjälpa er ta fram ett komplett första hjälpen-koncept med både utbildning och utrustning, anpassat för er arbetsmiljö.

År 2016 anmäldes cirka 122 500 arbetsskador

34 600 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro (14 400 kvinnor, 20 300 män)
64 700 arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (35 300 kvinnor, 29 500 män)
10 200 olyckor på väg till eller från arbetet (6 800 kvinnor, 3 400 män)
11 800 arbetssjukdomar (7 500 kvinnor, 4 300 män)
45 arbetsolyckor med dödlig utgång

Läs hela rapporten här

2017-06-05

Den här lilla brandsläckaren från MAUS togs ursprungligen fram för ryska kosmonauter för att kunna användas i rymden. Den släcker alla typer av bränder lika effektivt som en 2 kg brandsläckare men istället för pulver eller skum släcker den elden med rök. Därför lämnar den inga släckrester efter sig, ingen sanering behövs och den förstör inte motorer, inredning eller elektronik. Brandsläckaren är så liten att du kan ha den i bältet, handskfacket eller spishyllan - då har du alltid brandskyddet inom en armslängds avstånd!

  • 5 års garanti från produktionsdatum.
  • 100 % startsäker.
  • Inget underhåll krävs.


Läs mer om Brandsläckaren här!

2017-05-31

I närheten av en gångtunnel på Väderholmen i Stockholm såg Klas, som kom först, en man ligga på marken. Tack vare att Klas Uppling nyligen gått en HLR-utbildning via sitt jobb på Ragn Sells blev han väldigt fokuserad. Han ringde 112 och påbörjade omedelbart hjärt-lungräddning. Tillsammans med sin kollega, och ytterligare en person som kommit till platsen, orkade de ge konstgjord andning och hjärtkompressioner i tio minuter tills ambulanspersonalen tog över. Ambulanspersonalen gav Rolf stötar med hjärtstartaren och fick igång hans hjärta. Två veckor senare vaknade han upp på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Läs mer om händelsen och om mötet mellan Rolf och hans livräddare här.

Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, var som helst och en utbildning i hjärt-lungräddning kan göra skillnad på liv och död. När någon drabbas av hjärtstopp är tiden avgörande, om du vet vad du ska göra och nyligen övat på handgrepp ökar chanserna drastiskt för att den drabbade ska överleva. Vi rekommenderar att du går en utbildning minst vartannat år för att repetera och friska upp kunskaperna.

2017-05-24

Är du aktiv inom ridsporten och tillbringar mycket tid i stallmiljöer tillsammans med hästar? Då vet du säkert att det finns stora risker för skador. Att kastas av hästen, få en spark eller halka och slå huvudet är bara några exempel på olyckor som kan hända om du jobbar med hästar. Nu kan du gå en första hjälpen-kurs specifikt inriktad på skador inom ridsporten. Utbildningen är framtagen av en sjuksköterska med lång erfarenhet av akutsjukvård och som själv är aktiv inom ridsporten. Så nu har du chansen att lära dig om första hjälpen inom ridsport av experter!

Läs mer om utbildningen här!

2017-05-18

Nu har vi utförsäljning på våra skåp till hjärtstartare. Passa på att fynda ett kvalitetsskåp till 70 % rabatt, du betalar endast 1000 kr! Skåpet är tillverkat i galvat stål och har IP-klass 65 vilket ger ett mycket gott skydd till din hjärtstartare. Mindre kosmetiska skador kan förekomma men skåpet har samma goda funktion och garanti som vanligt.

Beställ nu, kampanjen gäller endast så långt lagret räcker!

Köp eller läs mer om produkten här!

2017-05-03

Första hjälpen-kit Barn är en första hjälpen-väska speciellt utformad för småbarnsfamiljer. Väskan är lite och smidig och får plats i skötväskan. På baksidan finns eller även ett kardborrefäste så att väskan enkelt kan fästas på barnvagnen eller cykeln. I väskan finns det viktigaste förbandsmaterialet för att hantera skador som kan drabba små barn, till exempel stickor, sår, klämskador och stukningar. Med den här väskan är du redo när något händer. Och var inte orolig - förbandsmaterialet har även samma goda effekt på föräldrar!

Vi säljer allt material som ingår i väskan separat, så det är enkelt att fylla på om du saknar något. Du kan även komplettera väskans innehåll så att den täcker in ännu fler skador och olycksfall.

Läs mer om Första hjälpen-kit Barn här!

2017-04-26

Nu börjar det dra ihop sig för sommarsäsong och många idrottsföreningar kan starta upp igen efter vinteruppehållet, eller äntligen flytta ut aktiviteterna utomhus. Det gör det mer aktuellt än någonsin att ha koll på första hjälpen vid idrottsskador. Hala gräsmattor, ojämna underlag eller bländande sol är några orsaker till varför olyckor och skador kan uppstå vid utomhusidrott. 

Förbered din förening inför säsongen genom att tillsammans gå en första hjälpen-kurs med inriktning på idrottsskador. Ni får lära er ta hand om skador som exempelvis lårkakor, blödande sår eller stukade fötter. Instruktören är en sjuksköterska med lång erfarenhet från akut- eller ambulanssjukvården som kan svara på alla tänkbara frågor kring första hjälpen och livräddning.

Läs mer om utbildningen här!

2017-04-05

Förbandsväska - Jakthund är utformad för att kunna behandla skador som kan drabba din hund eller dig när ni är ute i skogen. Under jakt eller skogspromenader kan du vara långt ifrån närmaste sjukhus eller veterinär och akuta skador kan behöva hanteras direkt. Förbandsmaterialet i den här väskan är framtaget i samråd med akutsjuksköterskor som vet som krävs i en akut situation. 

Ha alltid Förbandsväska - Jakthund med dig när du är ute i skogen så är du redo om något händer!

Läs mer om Förbandsväska - Jakthund här.

2017-03-21

Fler föräldrar än i dag behöver kunna utföra hjärt-lungräddning (HLR) för barn, det tycker Carina Sjölund (M) som är regionfullmäktigeledamot i Västmanland. Hon vill att HLR ska bli obligatoriskt på Region Västmanlands föräldrautbildningar runt om i länet, eftersom det kan rädda liv. Idag ingår inte hjärt-lungräddning för barn vid de föräldrautbildningar som ges av Region Västmanland vid länets barnavårdscentraler.

– Varje år drabbas cirka 200 barn av oväntat hjärtstopp som sker utanför vårdmiljöer. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vilket barn som helst, och det vore bra om fler föräldrar kan vara beredda om det värsta inträffar, säger Carina Sjölund. 

Hjärt-lungräddning för barn skiljer sig från den man utför på vuxna. Exempelvis måste man vara mycket försiktigare på ett barn som har känsliga luftvägar och grundare bröstkorg. Därför är det viktigt att människor som har barn mellan 0-12 år i sin närhet går en särskild utbildning i barn-HLR.

Källa: SVT nyheter Västmanland

Läs mer om barn-HLR-utbildning här!

2017-03-09

Nu finns ännu fler modeller av Salvequicks plåsterrefiller i vår webbutik. Fingertoppsplåster, textil XL, sensetive och blå fingertoppsplåster är kvalitetsplåster för olika ändamål. Välj det som passar dig bäst och fyll på din station så är du alltid redo när något händer!

Du hittar alla våra plåster här!

2017-02-05

Kom förbi vår monter på Personal & Chef 2017 och diskutera HLR-utbildningar och första hjälpen med oss. Vi har med oss en övningsdocka med den senaste tekniken så du kan få direkt feedback på din hjärt-lungräddning. 22-23 februari står vi på Kistamässan. Välkommen!

2016-11-16

Banner för temadag "Säker på jobbet"

Temadagen 1 december är ett öppet hus där du är välkommen när som helst mellan 10.00-20.00. Kom förbi när det passar dig och prata med oss om säkerhet på jobbet! Vet du vad som gäller kring första hjälpen på arbetsplatsen? Vad har ni för risker? Kan personalen på ditt jobb HLR?

Vi svarar gärna på frågor och vid behov bokar vi ett individuellt möte med dig för att diskutera ett upplägg utifrån din arbetsplats. Under temadagen bjuder vi på fika och du kan testa våra prova på-stationer, ta del av erbjudanden och lyssna på föreläsningar.

Erbjudanden

På vår temadag kommer du ha möjlighet att ta del av erbjudanden som är unika för temadagen och endast gäller på plats den 1 december.

Boka fler – spara mer!

Om du bokar 1 heldagsutbildning får ditt företag 1 000 kr att handla för i vår webbutik. Om du bokar 2 heldagsutbildningar får ditt företag 3 000 kr att handla för! Det lönar sig alltså att boka flera utbildningar direkt. Utbildningarna ska genomföras under 2017 och du kan börja handla för gåvosumman efter genomförd utbildning. Då har vi även kunnat ge dig personliga rekommendationer på vad just din arbetsplats har nytta av.

20 % rabatt på vårt eget sortiment!

Om du vill handla direkt på plats har du även chansen att fynda allt från förband till första hjälpen-stationer. Under temadagen får du 20 % rabatt på alla våra egna produkter. Rabatten gäller ej på avtalspriser.

Erbjudanden temadag

Föreläsningar

Löpande under dagen hålls även kostnadsfria föreläsningar som alla är välkomna att lyssna på. Båda föreläsningarna hålls av Första hjälpencentrums VD, Jonas Wikström, narkos- /ambulanssjuksköterska med över 20 års erfarenhet och författare till boken Akutsjukvård.

Lagar och riktlinjer

På den här föreläsningen riktar vi oss till dig som jobbar med säkerheten på din arbetsplats. Du kanske jobbar på en HR-avdelning, som säkerhetschef, som skyddsombud eller motsvarande, och känner att du vill fräscha upp dina kunskaper om lagar och riktlinjer kring säkerhet. Under föreläsningen diskuterar vi vilka krav Arbetsmiljöverket ställer på ditt företag och hur du kan ge din personal en säkrare arbetsmiljö. Vi ger råd och tips på hur ni kan gå vidare med era rutiner kring första hjälpen på arbetsplatsen.

Stoppa blödning och behandla brännskada

Det här är en praktisk föreläsning där du får lära dig ta hand om olika typer av sår och skador på bästa sätt. Vi lär ut hur du gör och vad du bör tänka på för att stoppa en blödning, lägga om ett sår och behandla en brännskada. Även om ambulans tillkallats kan det vara avgörande kunskap vid ett allvarligt olycksfall. Föreläsningen blir ett smakprov på hur våra utbildningar kan se ut och du går hem med lärdomar som kan komma till nytta på arbetsplatsen såväl som hemma.

Föreläsningsschema:

11.00-11.15 Lagar och riktlinjer

11.30-11.45 Stoppa blödning och behandla brännskada

13.00-13.15 Lagar och riktlinjer

13.30-13.45 Stoppa blödning och behandla brännskada

15.00-15.15 Lagar och riktlinjer

15.30-15.45 Stoppa blödning och behandla brännskada

18.00-18.15 Lagar och riktlinjer

18.30-18.45 Stoppa blödning och behandla brännskada

Produktdemonstration

En representant från företaget Medical Care System finns på plats och informerar om deras högkvalitativa första hjälpen-produkter för behandling av kemiska och termiska brännskador i ögonen och på kroppen. Ett bra tillfälle för alla företag som jobbar med kemikalier och syror att lära sig om vilket produktutbud som finns för att minimera risker och lindra skador inom branschen.

 

Tid och plats

Datum: 1 december
Tid: 10.00-20.00
Plats: Första hjälpencentrums huvudkontor, Fallhammargatan 1 C, Västerås

Ingen föranmälan krävs! 

Har du frågor om temadagen? Ring eller mejla oss!

2016-10-28

Första hjälpencentrum har sedan starten 1989 hjälpt företag med utbildning och utrustning i HLR och första hjälpen. Idag är vi 7 heltidsanställda som jobbar med försäljning och administration på huvudkontoret och runt 25 timanställda instruktörer som håller utbildningar vid sidan av sitt ordinarie arbete. Vi är ett växande företag och behöver nu utöka vår personalstyrka med fler härliga sjuksköterskor som söker ett meningsfullt extrajobb där deras kompetens kommer till nytta.

Om tjänsten

Vårt huvudkontor ligger i Västerås men vi utbildar nationellt och har instruktörer i hela Sverige. Det spelar alltså ingen roll var du bor. Du kommer främst att hålla utbildningar i din närregion men vissa uppdrag kan innebära resande till annan ort och ibland även övernattning. Utbildningarna genomförs oftast på dagtid men arbetstiderna kan variera. Även utbildningsmiljön varierar, vi håller utbildningarna hos kunden i deras naturliga arbetsmiljö vilket kan vara allt från kontor och industrier till köpcenter och badhus. Alla utbildningar bokas av oss på huvudkontoret.

Vi förser dig med den utbildning och utrustning du behöver för att kunna göra ditt jobb. För att du ska känna dig förberedd kommer du att få gå alla våra utbildningar i HLR, D-HLR, barn-HLR och första hjälpen. Du kommer även få gå en instruktörsutbildning som ger dig de pedagogiska verktygen du behöver för att prestera så bra som möjligt i instruktörsrollen.

Om instruktörsrollen

Som instruktör på Första hjälpencentrum blir du vår viktigaste representant. Det är du som håller i utbildningarna och ansvarar för att dina deltagare får bästa möjliga förutsättning att lära sig rädda liv. Det är avgörande att du tycker om att tala inför folk och är duktig på att skapa dialog med dina deltagare genom att vara lyhörd och fånga upp deras frågor. Vi vill att våra utbildningar ska kännas dynamiska och fyllda av energi.

För att lyckas i rollen som instruktör hos oss är det viktigt att du är flexibel och självständig. Uppdraget förutsätter att du är bekväm med frihet och eget ansvar. Du bör ha stor social förmåga och mycket positiv energi. Du måste vara noggrann och professionell men också ha nära till improvisation och initiativtagande när det inte riktigt går som planerat. Ingen utbildning är den andra lik och din förmåga att anpassa dig till sådana omständigheter är avgörande för hur väl du kommer att trivas som instruktör hos oss. Din kompetens är din styrka men det viktigaste för oss är att du brinner för livräddning och att du vill förmedla dina kunskaper vidare till andra människor!

Krav

• Du ska vara legitimerad sjuksköterska
• Du ska ha 5–10 års arbetslivserfarenhet av arbete inom ambulans- eller akutsjukvård
• Tillgång till egen bil

Meriterande

• Specialistutbildning

Övrig information

• TILLTRÄDE: Enligt överenskommelse
• OMFATTNING: Timanställning, antal timmar enligt överenskommelse
• LÖN: Timlön
• KONTAKT: Jonas Wikström, VD 070-651 98 67 + jonas@fhcentrum.se

Intresserad?

Sök tjänsten genom att mejla ditt cv och ett personligt brev till info@fhcentrum.se, skriv ”Ansökan instruktör” i ämnesraden.
Urval sker löpande så skicka in din ansökan så snart som möjligt!

2016-06-08

Vi vet av erfarenhet att det under sommaren blir vanligt med sårvård på språng. Vi åker på semester utomlands med andra bakteriekulturer än vi är vana vid. Vi badar, cyklar, springer, sportar och vi är mycket utomhus. Om det då händer en olycka är det svårt att hålla smuts och bakterier borta, och risken är stor att såren blir infekterade.

Därför har Första hjälpencentrum tagit in handsprit i sortimentet. Med en flaska handsprit som komplement till din första hjälpenväska är du alltid redo att hantera skrubbsår, skärsår eller andra vanliga olyckor på ett säkert sätt, även när du inte har tillgång till tvål och vatten.

Handspriten är effektiv mot bakterier och många typer av virus och återfuktar händerna samtidigt som den desinficerar. Den finns i olika storlekar, med eller utan pump och nu kan du även välja handsprit i sommarfräsch doft av päron och lilja.

2015-09-21

Nu finns en svensk standard med krav och rekommendationer kring hjärtstartare utanför sjukvården, SS 280000. Standarden har tagits fram av en kommitté bestående av Svenska HLR-rådet, Svenska Livräddningssällskapet, Vårdförbundet samt flera svenska leverantörer av hjärtstartare och utbildning. Syftet är att kvalitetssäkra informationen och användningen av hjärtstartare för att fler liv ska kunna räddas. Standarden definierar bland annat hur man använder en hjärtstartare och vad som krävs för att en plats ska anses som hjärtsäker vad gäller drift, underhåll och utbildning.

Här kan du läsa mer om standarden och ladda ned den i sin helhet:

http://www.sis.se/standard/std-8015733

SIS logotyp

2015-05-26

Att arbeta med el innebär stora risker. Slarv och brister i säkerheten kan leda till allvarliga skador - i värsta fall livshotande. Nu vill man öka kunskapen i branschen kring arbetsplatsolyckor med strömgenomgång. En ny serie filmer tar upp elolycksfall ur olika perspektiv, där Första hjälpencentrums VD och ambulanssjuksköterska Jonas Wikström medverkar i två av avsnitten.  

Huvudsyftet med filmerna är att försöka bekämpa den machokultur som råder i elteknikbranschen. Filmerna är en samproduktion mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Elektrikerförbunder SEF. Här är avsnittet där Jonas berättar om de vanligaste elskadorna och vad man kan ska tänka på när någon drabbas:– Det här känns stort. Filmen är en unik milstolpe i EIOs och SEFs gemensamma arbete för säkrare arbetsplatser, och jag personligen tror inte att någon i elteknikbranschen sett något liknande tidigare, säger Rickard Lindberg, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på EIO.

 
Filmprojektet består av en ”huvudfilm” – en dramatisering – och ett flertal intervjuer med bland andra läkare, en elektriker som drabbats, en första hjälpen-expert och en psykolog. 
 
– Vi vill skapa en ökad medvetenhet om de kroppsliga och psykiska konsekvenserna av strömgenomgång. Det handlar om olyckor där utgången ofta är mycket allvarlig. Den här filmen kommer väcka känslor och tankar, och vi vill få tittarna att inse att vi aldrig någonsin kan kompromissa med säkerheten på jobbet, säger Jimmy Åsberg, arbetsmiljöansvarig ombudsman på SEF. 
 
Se alla filmerna i serien Säkerhetskultur inom el >>

Läs mer om elsäkerhetsfilmerna på EIOs webbplats >>
 
2015-05-21

En hjärtstartare är en viktig investering. Här finns en hel del att tänka på för att chansen att rädda liv ska vara så stor som möjligt. Hur fungerar en hjärtstartare och vad är viktigt inför ett köp? Hur och var ska hjärtstartaren förvaras? Behöver man utbildning? Vad krävs för att platsen ska vara hjärtsäker? 

Nu blir det enklare för dig som står inför ett inköp av hjärtstartare. Svenska HLR-rådet har tagit fram några praktiska dokument med rekommendationer för hjärtstartare i Sverige. Gå igenom dem, så får du svar på alla dina frågor kring hjärtstartare och hjärtsäkerhet!

 • Inköp
  Här finns råd om vilka krav man som köpare bör ställa på hjärtstartarens funktioner, ekonomi och underhåll.

 • Placering
  Här får du tips kring placering och utmärkning av hjärtstartare.

 • Utbildning
  Här kan du läsa om vilken utbildning som rekommenderas i samband med inköp av hjärtstartare. Dokumentet ger även råd kring repetitionsutbildning.

 • Hjärtsäker plats
  Här finns rekommendationer kring hur man skapar en hjärtsäker plats. 

 

Här hittar du alla dokumenten om hjärtstartare >>

   
2015-02-11
Är du sjuksköterska med minst 10 års erfarenhet från ambulans eller akutsjukvård? Gillar du att förmedla dina kunskaper till andra?


Vårt härliga gäng med superkompetenta instruktörer behöver förstärkning. Du kanske är den person som vi söker? Vi tror att du har ditt ordinarie arbete inom ambulansen eller inom akutsjukvården. Som person är du utåtriktad och tycker att det skulle vara roligt att jobba extra med utbildning hos kunder i olika branscher.

Kompetenskrav
Du är leg. sjuksköterska och vi ser det som meriterande om du även har en eller flera vidareutbildningar inom anestesi/intensivvård/akutsjukvård/barnsjukvård mm. 

Arbetsuppgifter
Första hjälpencentrum utbildar över hela Sverige i HLR, D-HLR, A-HLR och första hjälpen med olika inriktningar. Du håller i första hand utbildningar inom din geografiska del av landet utifrån vårt utbildningskoncept.

Omfattning
Du arbetar på uppdrag och väljer själv hur mycket du vill utbilda. I regioner där efterfrågan på utbildning är större kan det även bli aktuellt med anställning på 25-50 %. 

Tycker du att det låter intressant? Saknar du behörighet som HLR-instruktör? Det är inga problem alls - du får all utbildning av oss!

Kontakta oss, så berättar vi mer! Ring och prata med VD Jonas Wikström: 0706-51 98 67 eller skicka ett mail till jonas@fhcentrum.se.

Välkommen - vi ser fram emot att höra från dig!

 


HLR-instruktörer förbereder scenarion inför utbildning i D-HLR
 

 

 

2015-01-20

Nu inleds en ny forskningsstudie som ska undersöka om hjärt-lungräddning med enbart bröstkompressioner ger samma effekt som när man varvar kompressioner och inblåsningar.

Det är Hjärtstoppscentrum vid Södersjukhuset och Karolinska Institutet som står bakom studien. Syftet är att se om förenklad HLR kan rädda fler liv vid hjärtstopp. Studien kallas Tango2 och utförs i samarbete med SOS Alarm, Hjärt-Lungfonden, Stockholms Läns Landsting samt Räddningstjänst och Polisen.

Läs mer om HLR-studien på HLR-rådets webbplats:

http://hlr.nu/ny-forskningsstudie-kring-hjart-lungraddning-kan-radda-fler-liv/

2014-12-11

Fyra av tio reseföretag har hjärtstartare ombord på alla sina fordon. Det visar Hjärt‑Lungfondens enkätundersökning inför julhelgens resor. Undersökningen har gjorts bland företag som kör tåg, färjor, flyg och bussar i rikstäckande trafik och till våra grannländer.

– Forskning visar att en hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Med hjärtstartare i kollektivtrafiken ökar möjligheterna till snabba insatser som räddar liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Enligt undersökningen ligger färjorna bäst till när det gäller hjärtstartare i kollektivtrafiken. Samtliga deltagande färjeföretag uppger att de har hjärtstartare på alla sina passagerarfartyg. Vi kan bara hoppas att fler reseföretag följer deras exempel.

Läs mer om undersökningen >>

 

2014-12-05

Eva fick gå HLR-utbildningar genom jobbet. Tack vare sin kunskap lyckades hon rädda livet på sin 31-årige make och har nu fått utmärkelsen Årets hjärt-lungräddare 2014. Vi gratulerar Eva till priset och till en fantastisk insats! 

Priset är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.2014-08-22

Övning i vattenlivräddning med bårVattenlivräddning borde alla äventyrsbad lära sig. Den som besöker actionbadet Kokpunkten kan känna sig riktigt trygg. Första hjälpencentrum är helhetsleverantör till Kokpunkten gällande all säkerhetsutrustning och utbildning. Alla actionguider har fått utbildning i hjärt-lungräddning och vattenlivräddning. De har även fått lära sig om akuta sjukdomar, såromläggning, epilepsi och diabetes och gjort studiebesök på akutmottagningen i Västerås. Personalen har tränat både på dockor och varandra och gör blixtsnabba insatser vid övningsscenarierna.

Kokpunkten är Sveriges första actionbad: en unik upplevelse med egendesignade attraktioner fördelade på över åtta våningar i det gamla ångkraftverket i Västerås. I planerna för Kokpunkten ingår även ett hotell, ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor. Anläggningen öppnar den 28 augusti och Första hjälpencentrum är en av Kokpunktens samarbetspartner.

 

Genomgång med instruktörÖvning i vattenlivräddning

 

 

2014-06-24

I ett av våra nyhetsbrev hade vi en tipstävling med frågor om första hjälpen, med chans att vinna 2 första hjälpen-kit till ett värde av 195 kr. Här är frågorna och de rätta svaren markerade med röd text.

1. Hur många svenskar dör i hjärtstopp utanför sjukhus varje år?

a) 100  b) 1000 c) 10 000

2. Varför gör man hjärt-lungräddning? 

a) För att starta hjärtat. b) För att ge syre till hjärnan. c) För att hjärtat ska hitta takten igen.

3. Hur stoppar du en kraftig blödning?

a) Med tryckförband och högläge. b) Med kylpåse. b) Väntar tills det slutar blöda och sätter på ett plåster.


Vilka är vinnarna?

Tyvärr hade ingen svarat rätt på alla frågorna. Välkommen att kontakta oss om ni behöver utbildning... :-)

Framför allt var det fråga 2 som många hade svårt med. När hjärtat har stannat får inte hjärnan syre och risken är stor för allvarliga skador. Därför gör vi hjärt-lungräddning. Vi pumpar ut syre i kroppen och skyddar hjärnan i väntan på hjärtstartare - som kan starta hjärtat igen. Men enbart hjärt-lungräddning räcker alltså inte för att få igång ett hjärta som har stannat.

Vi har ändå valt att dra två personer som får varsitt tröstpris: Ebru Ayranci och Sanja Stefanovic. Grattis till er, ett hemligt paket kommer med posten!

 

  Tävling med första hjälpen-frågor 
2014-02-14

Den 14 februari var Första hjälpencentrum på ett köpcentrum i Västerås och visade hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Det var vårt sätt att fira Alla hjärtans dag och SVT passade på att göra ett reportage.

Inslaget sändes i Västmanlandsnytt 14/2. Den här korta filmen lyckas förmedla det viktiga budskapet om vad som krävs för att fler ska överleva ett hjärtstopp. Att det behövs fler hjärtstartare i samhället, men också hur avgörande utbildningen är för att fler människor ska våga använda hjärtstartaren om någon i närheten skulle drabbas av ett hjärtstopp.

Se filmen där vår VD Jonas Wikström intervjuas: 

   

 

2014-02-13

I år firar Första hjälpencentrum 25 år! Allting började i mitten av 80-talet när vår VD Jonas Wikström var aktiv inom Röda Korsets första hjälpen-grupper. Han tyckte att akutsjukvård var ett spännande område och så småningom började han även att hålla utbildningar i första hjälpen och hjärt-lungräddning. 

På Alla hjärtans dag, den 14 februari, startade han företaget Team HLR. De första kunderna var bl.a. skolor och idrottsföreningar. Jonas fortsatte inom sjukvården och utbildade sig till sjuksköterska. Bland kollegorna hittade han fler instruktörer och personalstyrkan har växt successivt.

Under 2010 bytte företaget namn till Första hjälpencentrum och är idag ett av Sveriges största utbildningsföretag i branschen med cirka 30 instruktörer från Ystad i söder till Luleå i norr. 

Nu inleder vi jubileumsåret, så håll utkik efter kampanjer och erbjudanden!

  Jubileumslogotyp
2013-11-20

Information om hjärt-lungräddning har länge haft fokus på att det är så enkelt. "Det går snabbt att lära sig HLR, vem som helst kan ge HLR" har varit vanliga budskap i kampanjer. Visst är det bättre att kunna lite än ingenting. Men när det gäller att rädda liv på riktigt har hjärt-lungräddningens kvalitet stor betydelse. Den som har drabbats av hjärtstopp ska ges maximal möjlighet att överleva - och också få ett gott fortsatt liv, utan skador. Det är målet med de utbildningar i HLR och D-HLR som Första hjälpencentrum genomför på olika arbetsplatser.

För att kunna utöva riktigt bra hjärt-lungräddning i ett skarpt läge, måste du ha fått kvalitetsträning i HLR. Det kräver längre och lärarledd utbildning, med verklighetstrogna HLR-dockor. Samma kunskapsmål är svårt att nå med enbart film och uppblåsbara HLR-dockor. 

Laerdal, som är vår leverantör av hjärtstartare, har tagit fram en liten film som visar det nya konceptet kvalitets-HLR - eller Q-CPR som är det engelska namnet.

Se fílmen om kvalitets-HLR:

   

 

2013-11-18

Sedan september 2013 har Första hjälpencentrum ett FR 2000-certifikat. FR 2000 är ett ledningssystem likvärdigt med ISO 9001 och ISO 14001.

Skillnaden är att FR 2000 omfattar fler delar av verksamheten än ISO-systemet.

FR 2000 Verksamhetsledning innehåller krav på ett integrerat ledningssystem för kvalitet, miljö, kompetensförsörjning, hälsa och säkerhet. Uppbyggnaden är flödesorienterad och speglar en beställnings väg genom organisationen, från offert till avslutad affär.

Läs mer om FR 2000 och vårt kvalitetsarbete >>

   
2013-08-09

I våras sade Riksdagen ja till att se över möjligheten till en ny lagstiftning. Resultatet av översynen kan leda till en lag om att det ska finnas hjärtstartare i miljöer där många människor vistas. 

I beslutet konstateras bland annat att "hjärtstartare borde vara lika självklara som brandsläckare i miljöer där många människor vistas, som i gallerior och på arbetsplatser".

Beslutet bygger på en tidigare riksdagsmotion från en socialdemokratisk ledamot.

Första hjälpencentrum följer ärendet och ser med spänning fram emot fortsättningen.

Läs mer om frågan på riksdagens webbplats >>

   

 

2013-07-08

Med korta dramatiserade hjärtstopp på gator och torg väckte vi intresse för hjärtstartare under Almedalsveckan.

Första hjälpencentrum var på plats i Visby 1-3 juli med 5 instruktörer. Tillsammans med Hjärt-lungfonden och projekt Hjärtsäkra Sverige bjöd vi även in till seminarier med professor Leif Svensson och höll mini-kurs i HLR med hjärtstartare för alla som var intresserade.

Tack för alla trevliga möten på gator och torg! Tack alla instruktörer som ställde upp och kom till Gotland med familjer för att väcka intresse för hjärtstartare! Vi kanske ses igen, Almedalsveckan 2014?!

Här kan du se filmer från våra iscensatta hjärtstopp under Almedalsveckan >>

2013-07-08
Fornamn Efternamn

Inför sommaren 2012 placerades 300 hjärtstartare ut i gästhamnar utmed hela Sveriges kust. Bakom satsningen stod Hjärt-lungfonden med hjälp av bidrag från Postkodlotteriet. Det kan vara tryggt att veta för dig som tillbringar mycket tid i båten och nära vatten!

Läs mer om hjärtstartare i gästhamnar på webbsidan På kryss >>

2013-06-25
Fornamn Efternamn

Nu är bad- och fiskesäsongen i full gång och många människor vistas i och nära vattnet. Vad gör du om något allvarligt skulle hända? Allra viktigast är att hålla koll på de små! Varje år drunknar omkring tio svenska barn och merparten under sommarlovet.

På sajten DinSäkerhet.se finns en bra checklista att gå igenom så att man vet vad man ska göra. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Svenska Livräddningssällskapet (SLS) har även gjort en film om hur man ska rädda personer som håller på att drunkna. Du hittar länkarna till såväl checklistan som filmen på HLR-rådets webbplats.

2013-05-22

Nu finns en app där du kan läsa om hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Rädda Hjärtat är framtagen av HLR-rådet med stöd av Hjärt-Lungfonden. HLR-rådet ansvarar för de nationella riktlinjerna och utbildningsprogrammen för HLR och hjärtstartare i Sverige.

Sök efter appen "Rädda hjärtat".

Appen fungerar i nuläget endast för iPhone.

2013-04-03

I går räddade vår kund livet på en man som föll ihop utanför en ICA-affär. Med hjärt-lungräddning och hjärtstartare kunde en anställd få igång hans hjärta igen.

Vi är både glada och stolta över vår kund som gjorde en så fantastisk insats! Det är underbart att se att kunskapen från våra utbildningar sitter och att det fungerar på riktigt.

Ett varmt grattis från oss på Första hjälpencentrum, till både livräddaren och överlevaren med anhöriga!

 
2013-03-14
er

Som ett led i kampanjen Hjärtsäkra Sverige har Hjärt-lungfonden tagit fram radioreklam om hjärtstartare och HLR. Radiojingeln "Varje sekund räknas" gick rakt in i hjärtat på juryn hos tidningen Resumé, som nyligen utnämnde reklamen till Månadens radio. Det tycker vi är jättekul!

Läs mer om reklaminslaget här!

Lyssna om du inte har hört den förut!

2013-02-20

Emelie Härdig från Molkom i Värmland, räddade livet på sin morfar Uno genom att snabbt starta HLR när han drabbades av hjärtstopp. Emelie fick lära sig HLR när hon gick på högstadiet och var bara 16 år när hon gjorde sin livräddningsinsats.
Priset "Årets hjärt-lungräddare" delas ut av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund och Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

Läs mer om Årets livräddare på HLR-rådets webbplats.

2012-11-01

Vår nya HLR-instruktör i Luleå heter Daniel Pekkari. Efter årsskiftet kommer han att börja utbilda i hjärt-lungräddning och första hjälpen.

Om du är intresserad av att boka en utbildning i HLR eller första hjälpen i Luleå eller andra delar av norra Sverige - hör av dig till Första hjälpencentrum: 021-448 10 10

2012-11-01

Vår nya HLR-instruktör i Sundsvall heter Jörgen Petersén. Han kommer att börja utbilda i hjärt-lungräddning och första hjälpen efter årsskiftet.

Om du är intresserad av att boka en utbildning i HLR eller första hjälpen i Sundsvall eller andra delar av mitt-Sverige - hör av dig till Första hjälpencentrum: 021-448 10 10.

0000-00-00
Sanna McKinnon

Låt fler hjärtan fortsätta pumpa!

Nu är alla hjärtans dag 2019 här, en dag våra hjärtan klappar lite extra för här på Första hjälpencentrum. På tal om hjärtan som klappar, finns det ju hjärtan som slutar göra just det. Klappa alltså. Vet du vad du ska göra om någon i din närhet får ett hjärtstopp? Vet du var din närmaste hjärtstartare finns?

Det är inte helt ovanligt att inte kunna utföra hjärt-lungräddning (HLR) eller förstå sig på hur en hjärtstartare/defibrillator fungerar och när den ska användas. HLR är ett antal relativt enkla handgrepp som de flesta kan lära sig utföra, och hjärtstartare från Defibtechs Lifeline-serie är så användarvänliga att det blir svårt att göra fel... Låt alla hjärtans dag bli dagen då du lär dig hur fler hjärtan får fortsätta klappa!

HLR-kurser som höjer din kompetens

Vi tillhandahåller kurser i HLR där du får lära dig teori och praktik, öva på handgreppen flera gånger och får dina frågor besvarade. Instuktören har alltid lång erfarenhet från ambulans och/eller akutsjukvården. Vi har även kurser i HLR med hjärtstartare, så du vet när och hur hjärtstartaren ska användas.

Psst..! Vi har en kampanj under resten av februari alla hjärtans dag till ära!

Vi vill att fler hjärtan ska fortsätta klappa, därför har vi en alla hjärtans dag... ursäkta... MÅNAD-kampanj! Du kan köpa hjärtstartare och annan utrustning till kraftigt nedsatta priser. Kampanjen hittar du här.