Hjärtsäker arbetsplats | Första hjälpencentrum®

Hjärtsäker arbetsplats

Vi jobbar för att göra fler arbetsplatser hjärtsäkra. En hjärtstartare borde vara lika självklar som brandsläckare på en arbetsplats men så är det tyvärr inte. Ändå är det betydligt vanligare med plötsligt hjärtstopp än bränder. Varje år omkommer 230 personer i bränder i Sverige jämfört med 9500 människor som dör av hjärtstopp. Med defibrillator och utbildning i HLR får du en hjärtsäker arbetsmiljö och kan bidra till att öka chansen för överlevnad.

Ett hjärtstopp kan hända var som helst, ute på gatan, hemma eller på jobbet. 37 procent av de som drabbas är i arbetsför ålder. Det är därför inte ovanligt att människor får hjärtstopp på sin arbetsplats. Om din arbetsgivare utrustar lokalen med hjärtstartare och erbjuder professionell utbildning har ni möjlighet att rädda liv. Därför tycker vi att det är viktigt att så många arbetsplatser som möjligt blir hjärtsäkra.

På en hjärtsäker arbetsplats:

• är samtliga hjärtstartare registrerade i nationella hjärtstartarregistret

• kan hjärtstartaren börja användas inom 3 minuter

• finns det rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112

• finns det kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp kan sättas in omgående

• vet all personal var defibrillatorn finns och kan hantera den

• är batteri och elektroder i fungerande skick och byts ut regelbundet

Vi erbjuder dig:

• kvalitetssäkrade defibrillatorer med praktiska väskor och skåp

• råd om hjärtstartarnas placering, skyltning och förvaring

• hjälp med etablering av rutiner för hjärtstopp på din arbetsplats

• utbildning i HLR/D-HLR enligt de nationella riktlinjerna

• uppföljning och organisering av repetitionsutbildningar i HLR/D-HLR

• påminnelser när elektroder och batterier behöver bytas

Utrustning

För en hjärtsäker arbetsplats är det viktigt att det finns tillgång till bra utrustning. Vi erbjuder hjärtstartare av flera fabrikat och hjälper er välja modell utifrån era kunskaper och behov. Hos oss kan du även köpa tillbehör av hög kvalitet som kan vara avgörande vid ett hjärtstopp. Klädsax, rakhyvel, andningsmask och handskar är exempel på saker som kan visa sig göra skillnad på liv och död när det verkligen gäller.

Placering

Det är bra att tänka igenom var hjärtstartaren ska placeras, så att den snabbt kan tas fram om ett hjärtstopp skulle inträffa. Även om ambulans larmas snabbt kan det ibland ta 10-15 minuter innan den kommer fram. Att hjälp kommer för sent är den främsta anledningen till att endast 4-5 procent överlever ett hjärtstopp. Om defibrillering kan utföras inom tre minuter från att en person får hjärtstopp ökar överlevnadschansen från 5 procent till 75 procent! Efter 3 minuter sjunker överlevnadschansen sedan snabbt med cirka 10 procent per minut och efter 10 minuter överlever få utan permanent hjärnskada. För en hjärtsäker arbetsmiljö bör därför hjärtstartaren placeras så att den alltid kan nås inom tre minuter. Vi kan hjälpa er ta fram en handlingsplan och rutiner för hjärtstopp på arbetsplatsen och ge råd om hjärtstartarens placering.

Förvaring

Vi rekommenderar också att hjärtstartaren förvaras i en väska som skyddar den från stötar. Första hjälpencentrums väska är utrustad med tillbehör och har ett handtag så att den kan hängas på väggen. För utomhusmiljö eller andra tuffare förhållanden som exempelvis inom industrin kan man behöva ha ett skåp för extra skydd mot väta, smuts och damm. Vårt skåp är IP-klassat, tillverkat i galvat stål och dessutom utrustat med larm.

Utbildning

Hjärtstartare är enkla och användarvänliga. Det finns fall där barn har använt dem och lyckats rädda livet på människor som drabbats av hjärtstopp. Men det finns också många fall där defibrillatorn inte har använts vid ett hjärtstopp. Personalen har inte fått någon utbildning och och därför känt sig osäkra på hur den fungerar. Så får det inte vara!

I en stressad situation blir vi lätt blockerade. Det är därför det är så viktigt att lära sig hur man ska agera innan det händer något. Under vår D-HLR-utbildning får du och dina arbetskamrater träna scenarion med hjärtstopp i er egen arbetsmiljö. Ju mer ni övar, desto snabbare och säkrare blir ni. Det här kanske det viktigaste lagarbete ni ställs inför, varför chansa när det gäller liv?

Underhåll

En hjärtstartare kräver väldigt lite service. Den levereras med ett batteri som räcker i cirka 4 år samt elektroder med en livslängd på max 2 år. Så fort hjärtstartaren har använts vid ett hjärtstopp är elektrodena förverkade, även om det inte har gått 2 år. För att hjärtstartaren ska kunna göra nytta fler gånger måste elektroderna bytas ut direkt. Det gäller även om någon skulle råka få igång den av misstag! Därför är det viktigt att alla som har en defibrillator i sin närhet känner till detta och undviker att öppna den av ren nyfikenhet.

När du beställer hjärtstartare genom oss hjälper vi dig att hålla reda på när det är dags att byta elektroder och batteri så att du kan vara säker på att allting fungerar när det gäller. Vi ringer dig och meddelar att det börjar bli dags och skickar nya batterier och/eller elektroder, om du vill.

Kontakta oss

Oavsett om du redan har kommit en bit på vägen, eller precis har börjat med att hjärtsäkra din arbetsplats kan du kontakta oss för hjälp och råd. Vi hjälper dig gå från livrädd till livräddare!

Telefonnummer: 021 - 448 10 10

E-post: info@fhcentrum.se