Första hjälpen Elolycksfall | Första hjälpencentrum®

Första hjälpen Elolycksfall

Första hjälpen Elolycksfall

Vad gör du om en kollega skulle drabbas av elchock? Eller får en allvarlig brännskada orsakad av el? Eller får en stöt och faller från hög höjd? Med kursen Första hjälpen Elolycksfall får du kunskap och verktyg för att kunna hantera de skador som kan uppstå i kroppen vid olycksfall i samband med elarbete. Kursen är ett krav för personal som arbetar inom närområdet för spänningsförande el.

Kursinnehåll

I vår kurs Första hjälpen Elolycksfall går vi igenom scenarion och olyckor som förekommer inom verksamheter som jobbar nära spänningsförande el. Vi har tagit fram ett grundläggande innehåll som passar de flesta sammanhang där elarbete utförs och sedan fokuserar vi på er specifika verksamhet och de skador som kan uppstå där.

Några exempel på vad vi brukar ta upp är:

• Blödningar, sår- och klämskador
• Förbandsteknik
• Att förebygga cirkulationssvikt
• Fallolyckor (skador på skalle, nacke och rygg)
• Bränn-/värmeskador
• Kramp i muskelgrupper
• Störningar i hjärtverksamheten, rytmrubbningar
• Larma, organisera och agera på en olycksplats

I kursen Första hjälpen Elolycksfall behandlas också innehållet i broschyren Vägledning vid elskada, utgiven av Elsäkerhetsverket. Saknar du något innehåll i första hjälpen-utbildningen? Kontakta oss, så löser vi det!

Upplägg och mål

Vi startar varje avsnitt med teori och diskussion för att bygga upp kunskap och förståelse. Sedan kommer träningsmomenten där deltagarna får träna utifrån olika scenarion. På så sätt varvar vi lättsam teori och praktiska tillämpningsövningar under hela utbildningen. I utbildningen ingår även en längre tillämpningsövning som anpassas till en situation som är realistisk för deltagarna. Efter utbildningen kan deltagaren på ett korrekt och effektivt sätt ge första hjälpen vid akuta skador och sjukdomstillstånd som kan inträffa i verksamheten, med fokus på elskador.

Målgrupp

All personal inom elbranschen. Utbildningen vänder sig särskilt till personal som arbetar på elanläggningar i drift och som riskerar att hamna innanför riskområdet till spänningsförande el, eller till personal som ska bistå en person som arbetar med spänning.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Vi anpassar nivån på utbildningen efter era förkunskaper vare sig det innebär grundnivå eller mer avancerad fördjupning. Eftersom våra instruktörer själva har lång erfarenhet från ambulans- eller akutsjukvård kan de besvara ingående frågor om första hjälpen i akuta situationer.

Antal deltagare

Max 12 personer/grupp. Av erfarenhet vet vi att större grupper än så försämrar kvalitén på utbildningen. Deltagarna tappar fokus, de får mindre personlig tid med instruktören och möjligheten att få sina frågor besvarade minskar. Så vill vi inte ha det utan vi vill kunna garantera bästa möjliga kvalité!

Omfattning, plats och tid

Första hjälpen Elolycksfall är fyra timmar lång, ni bestämmer själva om ni vill ha den på dag-, kvälls- eller kanske nattetid. Vi genomför utbildningen i din verksamhet, såvida ni inte har andra önskemål, för att kunna skapa realistiska övningar så att deltagarna blir förberedda både mentalt och praktiskt. Vi försöker bemöta era önskemål efter bästa förmåga för att utbildningen ska passa er så bra som möjligt. 

 Boka utbildning här

 

Vi garanterar

  • Personliga utbildningar anpassade efter din bransch och ditt företag.
  • Instruktörer med lång erfarenhet från ambulans- och/eller akutsjukvård.
  • Utbildningar i er arbetsmiljö för en så realistisk upplevelse som möjligt.
  • Helhetslösningar med riskbedömning, utbildning och utrustning för just er.